Çağımızın Hastalığı Obezite

Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr.Yavuz Özer “4 Mart Dünya Obezite Günü” nedeniyle, günümüzde oldukça yaygın hale gelen “Obezite” ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Bebeklik ve küçük çocukluk döneminde görülen obezitenin, bireyin ilerleyen dönemlerde pek çok hastalıkla karşılaşmasına sebep olduğunu belirten Özer, obezitenin aynı zamanda psikolojik sorunlara da yol açmakta olduğundan bahisle çocukluk çağı obezitesinin zaman kaybetmeksizin tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Obezite, yaşa ve cinsiyete göre vücudun yağ oranının fazla olmasıdır.” diyen Özer, Dünya Sağlık Örgütü bunu obezitenin sağlığı bozacak kadar yağ birikiminin fazla olması olaraktan tanımlamaktadır.

En büyük 2 önemli risk faktörü var. Bunlardan birincisi düzensiz beslenmek, ikincisi de hareketsiz yaşamdır. Uygun olmayan içerikteki yiyeceklerin tüketilmesi, kalorinin fazla olması, hazır gıdaların tüketilmesidir. Diğer bir risk faktörü olan sedanter yaşam ise hareketsizliğin çocuk ve ergenlerin daha çok televizyon karşısında ekran karşısında vakit geçirerek fiziksel aktiviteden geri durmalarıdır.

Obezitenin tanısını yapmak için çeşitli yollarımız var. Bunlardan en sık ve bizim klinikte pratikte kullandığımız en önemli yol vücut kitle endeksinin hesaplanmasıdır. Bunu yaş ve cinsiyete göre istatistiksel olarak hazırlanmış persantil eğrilerine koyarak değerlendiriyoruz.

Obeziteye eşlik eden diğer rahatsızlıklar, karaciğerde yağlanma, kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği, obstrüktif uyku apne sendromu dediğimiz patolojiler, vücut ağırlığının fazla olmasından dolayı bazı kemik patolojileri yer almaktadır.

Obezite daha çok sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılmasıyla, düzenli ve dengeli beslenerek, fiziksel aktivitenin artırılmasıyla 2 basamakta yapılmaktadır. Bunun yanında eşlik eden medikal tedaviler mevcuttur.

Altta yatan sebepler, düzensiz beslenmek ve sedanter yaşam olduğu için bunların tersine çevrilmesi, yani dengeli sağlıklı anne yemeği dediğimiz besin tüketimiyle ve fiziksel aktivitelerin arttırılmasıyla obezitenin önüne geçilebilir.

Çocuklarda obeziteden şüphelenen aileler öncelikle aile hekimlerine başvurarak orada primer taramaları yapıldıktan sonra çocuk hastalığı uzmanları ya da daha sonrasında bizim gibi çocuk endokrin uzmanlarına başvurabilirler. Bizler de gerekli tedavi ve takip işlemlerini yapabiliriz.

admin

admin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu