Boyun kütletirken felç riski mi alıyorsunuz? Bilinçsiz gerçekleştirilen bu hareket damarlarda yırtığa sebep olabilir mi? Vücutta güçsüzlük ve görme kaybı, basit bir kütletmenin sonrasında gelebilir mi? Travma geçmişiniz varsa riskler katlanır mı? Tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
Günlük yaşamın stresiyle sıkışan kasların rahatlaması için boyun kütletme alışkanlığı çok yaygın bir yöntem haline geldi. Ancak uzmanlar, bu hareketin önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğiyle ilgili uyarıda bulunuyor. Özellikle bilinçsiz gerçekleştirilen bu hareketler, damar yırtılmalarına ve felce kadar varan ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Boyun Kütletme ve Damar Yırtılma Riskleri Çok Fazla
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İpek Midi, boyun kütletmenin şah damarlarında ve boynun arka damarlarında yırtılmaya sebep olabileceğini belirtiyor. Bu durumun kanamalı ya da tıkayıcı inmeye yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Midi, şu belirtilere dikkat çekiyor
Vücutta güçsüzlük ve his kaybı
Baş dönmesi, kusma ve konuşma bozukluğu
Görme kaybı ve göz kapağı düşüklüğü
Boyun Ağrılarına Önem Verilmeli!
Boyun kütletmeden sonra uzun süreli ağrılar diseksiyon, yani damar yırtılması işareti olabilir. Prof. Dr. Midi, böyle anlarda zaman kaybetmeksizin bir sağlık kuruluşuna başvuruda bulunulması gerektiğini söylüyor. Özellikle travma geçmişi olanlar da bu risk daha fazla.
Travmalar ve Diğer Risk Faktörleri
Damar yırtılmaları yalnızca boyun kütletme sonucundan değil, farklı travmalardan da olabiliyor. Motorlu araç kazaları, sportif kazalar, ağır yük taşımak ve ani hareketler bu travmalardan bazıları. Ayrıca genetik yatkınlıklar, hipertansiyon, migren ve doğum kontrol hapları gibi faktörler de risk grubunda bulunuyor.