Yapay zekâ göz sağlığında neleri değiştirecek? Körlüğü önleme oranları daha da yükselecek mi? Türkiye’nin bu alandaki veri gücü küresel liderlik sağlayabilir mi? Robotik cerrahiler ne zaman yaygın hale gelecek? Geleceğin oftalmoloji teknolojileri bizi nasıl bir dünyaya taşıyacak? Tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
Göz hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisinde yapay zekâ teknolojileri, yeni bir çağın kapılarını aralıyor. Türk Oftalmoloji Derneği Translasyonel Tıp ve Yapay Zekâ Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hakan Özdemir, yapay zekanın, göz sağlığı alanında çığır açan uygulamalara öncülük ettiğini ifade etti.
Erken Teşhis Sayesinde Körlüğün Önüne Geçilecek
Antalya’da düzenlenen 58. Ulusal Oftalmoloji Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Özdemir, yapay zekanın özellikle diyabetik retinopati gibi körlüğe neden olan hastalıkların teşhisinde yüzde 99’un üzerinde doğruluk sağladığını vurguladı. Şeker hastalarının göz arkasında oluşan kanamalar gibi durumlar yapay zekâ ile bir fotoğrafla tespit edilebiliyor. Bu erken teşhis, körlüğün önüne geçmeyle ilgili önemli bir imkân sağlıyor dedi.
Robotik Cerrahilerde Yakında Gelecekte
Yapay zekanın tedavi süreçlerinde yol gösterici bir araç olduğunu belirten Özdemir, robotik cerrahilerdeki gelişmelere de dikkat çekti. 10 yıl içinde, farklı ülkelerdeki hastaların bile yapay zekâ destekli robotik sistemlerle tedavi edilebilmesi mümkün hale gelecek dedi. Fakat şu an için yapay zekâ teknolojilerinin cerrahi müdahalelerde aktif kullanımının henüz gelişme göstermediğini ekledi.
Türkiye’nin Veri Gücü Çok Güçlü
Türkiye’nin oftalmoloji alanındaki güçlü veri potansiyeline değinen Özdemir, bu verilerin yapay zekâ sistemlerini geliştirmede büyük rol oynadığını belirtti. Avrupa’nın ötesinde bir seviyeye geldik. Tüm üniversite ve hastanelerin veri tabanlarını birleştirerek bu alanda dünya çapında bir sistem inşa etmeyi hedefliyoruz diye belirtti.