İklim değişikliğinin etkileri beklenenden çok daha fazla olduğu ortaya çıktı. Zararın 2 trilyon dolardan fazla olduğu söyleniyor. Detaylar haberimizde…
İklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olayları ekonomiyi de ciddi şekilde etkiliyor. Özellikle sadece 2014 ile 2023 yılları arası baz alındığında oluşan zararın 2 trilyondan dolardan fazla olduğu açıklandı. Yaşanan doğal felaketler nedeniyle oluşan zarar her geçen gün artıyor. Elbette doğal felaketlerin yol açtığı ekonomik sonuçların karşılanması gerekiyor. Yağışlar, seller ve toprak kayması gibi sebepler ekonomiyi ciddi bir biçimde etkilemektedir. 10 yıl içinde 4 binden fazla aşırı hava olayının yaşandığı kaydedildi. Günümüzde dahi yaşanmaya ve gündem olmaya devam ediyor.
ICC Tarafından Rapor Hazırlandı
Uluslararası Ticaret Odası ICC tarafından rapor hazırlandı ve detaylı olarak veriler sunuldu. Özellikle rapora göre aşırı hava olaylarının sadece bu dönemde bile 2 trilyon dolardan fazla zarar verdiği öğrenildi. Bu hasarın 10 yıllık maliyeti yanı sıra sadece 2 yılda bile 451 milyar dolar olarak gerçekleştiği yazıldı. Zararın her sene milyarlarca dolar olarak yaşandığı söylenirse yanlış olmaz. Ortalamada oluşan hasarın ekonomik boyutu çok yüksektir. Oluşan zararlar tüm dünyada özellikle ekonomik olarak zayıf olan ülkeleri de vurdu. Yaşanan bu darbe iklim değişikliğinin etkilerinin çok ciddi olduğunu gözler önüne serdi.
1,6 Milyar Kişi Üzerinde Etkili Oldu
Amerika Birleşik Devletleri tam olarak 935 milyar dolar harcadı. İklim değişikliğinden ve hava olaylarından ötürü en fazla zarara maruz kalan ülke olarak göze çarpıyor. Bu anlamda ekonomik kayba yaşayan ikinci ülkeyse 268 milyar dolarla Çin oldu. Onu ise 112 milyar dolarla Hindistan takip etti. Bu ülkeleri ise Japonya, Brezilya, Fransa, Almanya ve Fransa ülkeleri takip etti. İlk 10 bu şekilde açıklandı.
2014-2023 yılları arasına yaşanan hava olaylarından ve olumsuz etkilerinden etkilenen kişinin sayısının 1,6 milyar kişi olduğu açıklandı. Aşırı hava olayları günümüzde de etkisini ciddi şekilde gösteriyor. Dolayısıyla ekonomik etkileri de her ne kadar gündem olmasa da hissedildiği anlaşılıyor.