Medya ve Çocuklarda Bıraktığı İz!

Günümüzde küçüğünden büyüğüne herkesin odak noktasıdır medya. Artık neredeyse medyaya ayırdığımız vakit uyku saatimizi bile aşıyor. Bilgi edinmek, eğlenmek için kullandığımız medyanın faydaları dışında zararları da saymakla bitmez.  Sosyal medyanın, oyunların, internetin çocuklarımızı nasıl etkilediğini düşündünüz mü?

Özellikle internet oyunlarının ve sosyal medyanın çocuklar için zararları oldukça fazladır. Asıl önemli sorun ise bu zararı çocuklarımıza medya mı veriyor yoksa biz mi veriyoruz?

Ebeveynlerin yaptıkları en sık hatalardan biri çocukların uslu (!) durmaları amacı ile ellerine tıkıştırdıkları tabletler. Ebeveyn çocuğun uslu durması karşısında çocuğa “al sana sözleşme, bunu al ve sesini çıkarma.” demiş bulunuyor. Çocuk da bunu seve seve kabul ediyor. Az önce kahkahalar ile gülüp oynayan, bir kaşığı hayal gücü ile sihirli bir değneğe çevirmeyi başaran çocuk, tablet oyunundaki yönergelere uymak zorunda kalıyor, tuşlara basarak oynuyor. Bu iki durum arasında görülen o durgunluk, fiziksel sakinlik dışında çocuğun yaratıcılığı da ölüyor. Buna çocuğunun uslu durmasını isteyen ebeveyn sebep oluyor. Tencere kapağını direksiyon gibi görerek araba süren, motor sesleri çıkaran çocuğun yaratıcılığını tabletlerin aşırı kullanılmasına izin vererek söndürmüş oluyoruz.

“Hocam tamam da teknoloji çağındayız. Bu çağda çocuğu teknolojiden uzak tutmak çok mu sağlıklı?” diye dönüşler alıyoruz. Hayır sevgili ebeveynler, bu elbette çocuğu teknoloji ile tanıştırmayın demek değildir. O çocuk teknoloji ile tanışacak, teknolojiyi çok iyi bilecek, kullanacak. Hatta bu konuda akranları ile yarışacak. Ancak çocuk teknolojinin zararlarını da bilecek ve günde 7 saatini boynunu büküp tablet ile oynayarak geçirmeyecek. Çocuklar hızlı öğrenir, kolay unutmaz. Biz yetişkinlerin 1 saatte öğrendiklerini çok daha kısa bir sürede algılarlar, öğrenirler. Siz ebeveynlere ise çocukların bu hızlı öğrenmesini faydalı durumlara çekmek gerekiyor. Bu faydalı durumlara örnek olarak dil öğrenmekten bahsedebiliriz. Dil en iyi çocukken öğrenilir.

Çocuklara günde tablet ile oynamaları için belirli bir süre verilmeli ve belirlenen bu süreden asla şaşmamalı. Ebeveynler, koyulan kurallara uyulması konusunda ısrarcı olmalıdır. Aksi halde her dediği onaylanan ve her isteği yerine getirilen çocuk evde otorite kurmaya başlar ve yetişkin yaşamına geçtiğinde ise olayların bu şekilde gitmediğini anlayarak hayal kırıklığına uğrar.

Günde ortalama 30 dakika tablet ile oynamaya izin vermek uygun görülmektedir. Bu süre hafta sonları ödevlerini yaptıktan ve karnını doyurduktan sonra 15 dakika kadar uzatılabilir.

İnternet, bilgisayarlar çocuklarımıza zarar veriyor ancak bu zararı vermesi için medyaya izin veriyoruz. Çocuklarımızın gelecekleri bizim elimizde. Etrafta koşturup sevinç çığlıklara atan çocuklar değil, telefona dalıp, boynunu büküp oyun oynayan çocuklar endişelendirmeli bizi.

admin

admin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu