Öyküleri İle Halk Türküleri
Hamdi Tanses; TRT sanatçısı, ozan ve Türk Kültürüne ışık tutan Türkülerimizi derleyen, Aslen Ünye’li olan ve Almanya’da yaşayan bir Tarihçidir.
Karadır Kaşları, ferman yazdırır türküsünün öyküsünü kaleme almış ve “Öyküleri ile Halk Türküleri” Kitabında yer vermiştir.
Bu dilden dile dolaşan türküyü, yediden yetmişe bilmeyenimiz yoktur. Yıllardır radyolardan, plaklardan, kasetlerden ve televizyonlardan dinledik, duyduk. Sevgimizi sevdamızı ve tüm dertlerimizi bu türkü ile dağarcığımıza yerleştirdik.
Türkünün öyküsü 1944 yılında Seyitgazi’de geçer. İki komşu çocukları olan Mustafa ile Raziye burda doğup büyürler. İkisi de birbirlerine vurgundur. Mustafa, yakışıklı yağız bir delikanlı, Raziye ise güzelliği dilden dile dolaşan kara kaşlı, ela gözlü, fidan boylu bir genç kızdır.
Mustafa konuyu babasına açar, Raziye’yi babasından istemesini söyler. Babası küplere biner, ben bu kızı kapıma koymam, onun babası bir Rum dönmesidir, bize yakışmaz der.
Raziye’nin babası kızını başka bir gençle nişanlar. Bunu duyan Mustafa çılgına döner ve kızı kaçırmaya karar verir. Arkadaşı Raşit’ten yardım ister. Raşit atını arabaya koşar, ben hazırım der.
Bir sabah Raziye’yi çeşmeden su doldururken iki ellerinden tutup at arabasına koyarlar. Su testisi de parça parça olur. Bağırmaya başlar ve susturulur. Eskişehir yolunda Kızıltepe ormanına az kala Raşit’i sara hastalığı tutar. Atlar yoldan çıkıp ormana doğru giderler. Arkalarında candarmalar ve nişanlısı onlara yetişir ve teslim alırlar.
Mustafa ilk sorgusunda kız kaçırmadan hapse atılır. Bu türküyü de hapis yattığı bu günlerde yakar. Sorgu hakimi arkadaşıdır, ona yardım eder. 27 gün sonra Mustafa’yı serbest bırakır. Bu 27 gün içinde Mustafa tutuklu iken, babası Raziye’yi Kadir adında bir gençle evlendirir.
Mustafa ile Raziye mahkemeden tekrar ikinci duruşmaya çağrılır. Raziye, Mustafa beni zorla kaçırmadı, ben kendi isteğimle beraber oldum der. Ve yaşı küçük olduğu için Mustafa’ya bir yıla yakın ceza kesilir.
Mustafa hapiste iken Raziye kocasından ayrılır. Baba ocağına döner ve hiç evlenmez. Baba hapishaneye Mustafa’ya haber gönderir, çıkınca yanına gelmesini söyler, kızıyla evlenmesini ister. O babasını ikna edemez ve Ankara’nın yolunu tutar. Ankara’da çalışırken Hikmet hanım ile tanışıp evlenir ve çoluk çocuğa karışır.
Bir ara görevli olarak geçici, Zonguldak / Bartın’a gönderilir. Orada tapu kadastroda çalışır. Bu türkü o yıllar TRT Repertuarına kaydedilir. Mustafa bey kimseye zarar gelmesin diye kendi adını ve yöresini vermez. Raziye 1989 yılında vefat eder.