Psikolog Ahmet Furkan Yürür Yanıtladı

Psikolog Ahmet Furkan Yürür, deprem sonrası yaşanılan psikolojik kötü etkilerinden nasıl kurtulabileceğine dair açıklamalarda bulunarak, “Deprem sonrası korkularınızdan anlatarak ve paylaşarak kurtulabilirsiniz” dedi.

Vatandaşların deprem sonrası belirli bir zaman geçmesine rağmen korku ve kaygılarının azalmadıklarını hissettiklerinde mutlaka bir uzman tarafından psikolojik destek almaları gerektiğini ifade eden Psikolog Ahmet Furkan Yürür,  Alp TV muhabiri Gülten Kodal’ın sorularını yanıtladı.

Depremi bizzat yaşayan insanlar ile deprem bölgesinde olmayıp yaşanan olaylardan psikolojik olarak etkilenen insanlarında psikolojik desteğe ihtiyaç duyabildiklerini söyleyen Psikolog Yürür,

“Konuşmanın çok anlamsız olduğu bir dönemden geçiyoruz.  İnsanların yaşadığı çok büyük bir olay ve travma yaşadığı bir konu. Sadece deprem bölgesini değil Türkiye genelini etkilemiş durumda. Herkesin üzüldüğü yardıma koştuğu, hem iyi taraflarımızı hem de zayıf olan taraflarımızı gördüğümüz bir afet yaşadık.

Psikolojiyi temel de anlatmak gerekirse,  Yüksek stres dönemlerinde, örneğin deprem, araba kazası, bir yakınınız kaybetme gibi büyük olaylarda insan vücudu yaşadığı stres nedeni ile savaş ya da kaç durumuna giriyor. Ne yapacağını bilememe gibi durumlar ortaya çıkıyor.

İnsanların yaşadığı olumsuzluklardan dolayı donukluk, psikolojik bozukluk, gibi durumlar yaşayabiliyor. Bunun temel sebebi hala o an ki yaşadığı olaylarda kaldığı için oluyor.  İnsan beyni bu durumdan ancak anlatarak çıkabilir. Bizler kişiyi düşünmeye teşvik ettiğimizde o savaş ve kaç durumu anında kesiliyor. Bu nedenle bu insanların sadece anlatması ve paylaşması gerekir” şeklinde konuştu.

Yürür, “Açılan Bu Yaraların Kapanması Belki Aylar Belki de Yıllar Alabilir”

İnsanların yaşadıkları olumsuzlar nedeni ile sürekli zihinlerini bir şeylerle meşgul olup kendin iyi hissettirecek nedenler bulması gerektiğini ifade eden Psikolog Ahmet Furkan Yürür “İnsanların rutin hayatlarına devam edebilmesi ve suçluluk duygusu hissetmemesi biraz zaman alabilir” ifadelerine yer verdi.

Ülke olarak zor günlerden geçtiğimiz dönemde belki aylar yıllar sürecek olaylara karşı hazırlıklı ve güçlü olunması gerektiğinin altın çizen Psikolog Yürür,

“Bir travma sonrası stres bozukluğu çalışmak için üzerinden biraz zaman geçmesi bazı belirtilerin gözlemlenmesi gerekiyor. Bu nedenle ilk basamak olarak kişilerin ilk yardımları, sağlık barınma gibi acil olan konuları halledilmesi gerekiyor. Destek anlamında paylaşmaları çok önemlidir.

Bir travma yaşayan kişilerin boş kalmamaları mutlaka mutlaka bir uğraşları olmalıdır. İşleri varsa işlerine devam etmeli öğrenci ise eğimine devam etmelidir. Kendine iyi gelecek şeyleri yapması onu olumlu yönde teşvik edecektir. Kişiler zihninin ne kadar boş bırakmazsa meşgul ederse kötü olaylarda da ilgilenmesi o kadar azalıyor.

İnsan beyni alışkanlıkları ile yaşıyor. İnsanların rutin hayatına devam edebilmesi ve suçluluk duygusu hissetmemesi biraz zaman alabiliyor. Aylar belik yıllar sonra kendimize gelebilecek olaylarla karşılaşabiliyoruz.”

Haber: Gülten KODAL

admin

admin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu