Ünye’de, “Sürdürülebilir Turizm Zirvesi” programı düzenlendi

Ünye Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği ve Ünye Belediyesi’nin öncülüğünde “Sürdürülebilir Turizm Zirvesi” programı Atatürk Parkı sosyal tesislerinde düzenlendi.

Zirvede, Ünye’nin turizmdeki yerine dikkat çekildi, yapılması gereken çalışmalar ifade edildi.

ÜNTİSAD ile Ünye Belediyesi iş birliği ile düzenlenen  “Sürdürülebilir Turizm Zirvesi” Ünye Belediyesi Atatürk Parkı Sosyal Tesislerinde gerçekleşti.

Uzman isimler Ünye’de sürdürülebilir turizm konusunda değerlendirmelerde bulunurken “Sürdürülebilir Turizm Zirvesi’nden çıkan sonuçlar raporlaştırılıp mülki ve yerel yönetimlere sunulacak.

Zirveye konuşmacı olarak, Marka Uzmanı Muhterem İlgüner- Şehir Markalaşması ve Sürdürülebilrilik konusunda,  Ünyeli reklamcı, Genna Ajans sahibi Selim Tuncer-Reklam, Sinema ve Şehir konusunda, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Murat Toktaş Karadeniz’de Sürdürülebilir Turizm Çalışmaları konusunda, THE COFFE FACTRY Genel Müdürü Rıza Batuhan Şahin İçecek Sektörü ve Sürdürübilir Turizm konusunda, “Çok Okuyan Çok Gezen” blog yazarı çift Sevil ve Özgür Uzun gezginler ve sürdürülebilir turizm konusunda sunumlar yaptı.

Sürdürülebilir Turizm Zirvesi açılış konuşmasında ÜNTİSAD Dernek Başkanı Öznur Özkan Güdek, “Karadeniz’in incisini daha öne nasıl çıkartırız diye bunları konuşacağız bugün. Tüm katılımcılarımıza ve misafirlerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

İlgüner: Ünye, ziyaret edilen sitelerde yok!

“Şehir Markalaşması ve Sürdürülebilrilik”  hakkında konuşma yapan Marka Uzmanı Muhterem İlgüner; “Genellikle yurt dışından ziyaretçi hayal ediyorsa ya da dünya gündeminde bir dijital platformda varlık göstermek isteniyorsa iki isim altında hareket ediliyor genelde. Visit.com ya da destinasyon.com. Çünkü com’a alışık dünya. Ne com.tr’ye, ne gov.tr’ye. Ben Ünye ile ilgili araştırdım ama bulamadım. Visitünye.com ya da Destinasyonünye.com alınmalı. Çünkü artık Dünya öyle turizm fuarlarına gittim. Tur acenteleri ile  orada buluştum, konuştum. Buraya da davet ettim. Kırmızı halı serdim ile yürümüyor.

Dijital platform çok etkili…

Herkes elindeki telefon ile nereye gideceğini keşfediyor. Herkes buradan önerileri alıyor. Eşi dostu gitmiş fotoğraf paylaşmış, yemekleri paylaşmış. Herkes artık elimizdeki telefonlarla hareket ediyor ve karar veriyor. Yüzde 90-95’lere ulaştı. Dolayısı ile dijital bir platform hem çok ekonomik olması hem de her şeyden daha etkili. Genelde şöyle düşünülüyor ve orada bir yanlışlık var. Ticari fuarlara gittiğiniz zaman, Emit, Mit var meşhur, Londra’da var, Berlin’de var, Rusya’da var. Buralara gidip tur operatörlerini, acenteleri ikna etmek zorundasınız. Ama onlar satıcı ve daha iyi koşullar bulduğu zaman sizi de satar. Ama beni satmayacak birisi var. O da benim, yani kişiler. Kalbime zihnime kazındığı zaman çok zor atılır. Dijital platform da çok akıllıca yönetildiğinde büyü kazançlar getirecektir”  dedi.

Tuncer;Kültürel miras korunmak zorunda…

“Ünye tarih kenti noktasında Ünye Kalesi önemlidir. Ünye Belediyesi ve Kültür Bakanlığı güzel bir çalışma yapıyor orayı canlandırmak için. 30-35 kilometre mesafelerde bazı Ortaçağ kaleleri var. Sancak Beyi Saray kalıntıları var. Saray Cami, Yalı Kilisesi, Ayanikola Kilisesi kalıntıları var, Saray Hamamı var. Kızılkaya Saklı Kilisesi kalıntıları var. Yine Topkoparan Mağarası Kaya Mezarı ve başka bazı kaya mezarları var. Kimliğini kaybetmek istemeyen bir şehir kültürel mirasını yaşatmak zorundadır.

Turizmde reklam, dizi ve sinema önemli…

Bir şehri kültürel olarak nasıl var edeceğiz ? Bunda önemli araçlardan biri reklam. Ama reklamı asla tanıtımla karıştırmamak lazım. Tanıtım tanıtır. Reklam İnşa eder. Fonksiyonları farklıdır. Ayrıca dizi ve sinema da bir şehrin kültürel inşasına gerçekten çok önemli bir rol oynar. Etkili bir reklam mevcut değerler üzerine yeni değerler ekleyerek bir ülkeyi veya şehri önce sahiplerine, sonra ulaşılabilir kitlelerin zihninde yeniden inşa eder. Şehirde çekilen ve geniş kitlelerle oluşan diziler ve sinema eserleri birer inşa unsurları arasında yer alabilir. Örneğin; Asmalı Konak dizisi yayından kalkalı 10 yılı geçti. Ürgüp ve dizinin çekildiği tarihi konak bu diziden sonra adeta bir yerli turist akınına uğramıştı ve halen devam ediyor.”

Boztepe; Her şeyin içinde gastronomi… 

Türkiye Gastronomi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Karadeniz’de Sürdürülebilir Turizm Çalışmaları konusunda gastronominin önemini vurgulayıp; “Gastronomi her şeyin içerisinde var. Sağlık turizminin içerisinde var. Kongre turizminin içerisinde var. Biz burada Anadolu’nun yerel lezzetlerini ortaya çıkarmak zorundayız. Yani Ünye gelmek için sebep çıkarın dediğimizde ana sebep belki de Öznur hanımın yemekleri olması lazım. Bu kadar net” ifadelerinde bulundu.

Türkiye’de ürün sorunu olmadığını ancak sunum sorunu olduğuna dikkat çeken Boztepe konuşmasında şöyle dedi;

Ürün sorunu yok, sunum sorunu var

“Eğer açtığında bizim ana öğünümüz vegan ve lezzetli değilse adam zaten gelmiyor. Şuanda, ben et yiyeyim, şu kadar fazla yiyeyim. Oraları geçtik artık. Özellikle Avrupa çok uzaklaştı. Şuanda Cezayirliler bu konuda uzmanlaşmış. Organik marketlerin içerisinde humus satıyorlar. Bizimde humusumuz var. Bizde şuanda ürün sorunu yok aslında, sunum sorunu var. O yüzden marka uzmanları ile beraber kafa kafaya verip bende çok ciddi araştırma raporları da var.”

Toktaş: Erişebilirlilik önemli…

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Murat Toktaş Karadeniz’in Sürdürülebilir Turizm Çalışmalarını değerlendirerek şunları kaydetti;

“Sürdürülebilir turizm herkes için erişilebilir olmalı. Erişebilirlik son dönemde çok daha fazla önem kazanmaya başladı. Engelli vatandaşlarımızın da bir erişebilirdik. Turizm Bakanlığı bu konu ile ilgili çalışma yaptı.

1    2   3    4 5    6

admin

admin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu