USD34,24
EURO37,63
GBP45,08
BIST9.109,34
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.127.219,39
  1. Haberler
  2. Ordu
  3. Ordu’da Fındık Fiyatı Hayal Kırıklığı Yaratıyor!

Ordu’da Fındık Fiyatı Hayal Kırıklığı Yaratıyor!

Ordu'da Fındık Fiyatı Hayal Kırıklığı Yaratıyor!
Ordu'da Fındık Fiyatı Hayal Kırıklığı Yaratıyor!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karadeniz’in can damarı fındık bu sezon üreticiyi üzdü! Ordu’da fındık fiyatları beklentilerin oldukça altında seyrediyor. Türkiye’nin fındık üretiminde %33’lük payıyla başı çeken Ordu’da üreticiler tüccara ürünlerini beklediklerinden çok daha düşük fiyatlarla satmak zorunda kalıyor.

Son zamanlarda birçok üründe ciddi fiyat artışları yaşanırken fındık fiyatlarının neredeyse yerinde sayması üreticileri isyan ettirdi. Geçtiğimiz yıllarda zaman zaman ani çıkışlar gösteren fındık fiyatı bu sezon adeta dibe vurdu. Üreticiler geçen yıl aldıkları fiyatın bile altında satış yapmak zorunda kalıyor. Bu durum fındık üreticileri için büyük bir hayal kırıklığına dönüşmüş durumda. Peki fındık fiyatları neden böyle? Herkesin aklındaki soru bu! Fiyatlar arz ve talep dengesi döviz kurları ve uluslararası fındık piyasasındaki dalgalanmalara göre şekilleniyor.

Fındık Fiyatı Nasıl Belirleniyor? TMO ve Serbest Piyasa Arasındaki Fark!

Fındık üreticisi bu yıl yine iki farklı fiyatla karşı karşıya kaldı. Bir yanda TMO’nun belirlediği 132 TL diğer yanda serbest piyasada oluşan ve daha düşük olan 110 TL. Geçen sezon tam tersi olarak serbest piyasada fiyatlar yüksekti. TMO’da daha düşüktü. Peki fındık fiyatı neden bu kadar oynak? Aslında fındık fiyatları büyük ölçüde arz ve talebe göre belirleniyor.

Talep yüksek olunca fiyatlar yukarı çıkıyor. Ürün bol olunca fiyatlar aşağıya çekiliyor. Ama burada kritik bir detay var. İtalyan Ferrero firması fındık piyasasında en büyük alıcı olarak öne çıkıyor. Ünlü çikolata markası Nutella’nın sahibi olan Ferrero bu sektörde en çok fındık alan firma. Hal böyle olunca serbest piyasada fiyatlar da Ferrero’nun alım politikalarına göre şekilleniyor.

Üretici ise arada kalmış durumda. TMO fındık fiyatını desteklemek için devreye girse de serbest piyasadaki fiyatların düşük olması üreticinin moralini bozuyor. Geçtiğimiz yıl serbest piyasada yüksek fiyatlar varken bu yıl tam tersine TMO daha avantajlı durumda. Ama ne yazık ki birçok üretici Ferrero’nun belirlediği düşük fiyatlarla yetinmek zorunda kalıyor. Ordu’daki fındık üreticileri hak ettikleri fiyatı alabilmek için bu dengesizliğin bir an önce çözülmesini bekliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ünye Haber-Alp Tv-Ünye Tv-Ünye Haberleri-Haber Ünye-Alp Haber-Alp Medya Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!