Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin gıda güvenliği ve pestisit denetimleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, son 3 yıl içerisinde yapılan 250 binin üzerinde pestisit denetimi ile kalıntı oranını yüzde 35 oranında azalttıklarını belirterek, bu alandaki denetimlerin artarak devam edeceğini söyledi.
Bakan Yumaklı, gıda güvenliği için atılacak bir diğer önemli adımın da karekod uygulaması olduğunu duyurdu. “Gıdada karekod uygulaması zorunlu olacak,” diyen Yumaklı, gıda ürünlerinin her aşamasının izlenebilirliğini sağlayacak bu sistemle, tüketicilerin daha güvenli gıdalara ulaşmasının hedeflendiğini belirtti.
Pestisit kullanımına yönelik Avrupa Birliği ile tam uyum içerisinde olduklarını vurgulayan Yumaklı, 223 maddenin yasaklandığını da sözlerine ekledi. “Bu alanda eğitimler yoğun şekilde devam ediyor. Hatalı olduğumuz yönlere odaklanarak çözüm üretmeye çalışıyoruz,” diyen Bakan, üreticilere yönelik eğitimlerin sürdüğünü belirtti.
Yumaklı, Türkiye’de yapılan denetimlerin sadece ihracatla sınırlı olmadığını ve iç piyasadaki gıda ürünlerinin de sıkı bir şekilde denetlendiğini belirtti. “Sanki sadece ihracata giden ürünler analiz ediliyormuş gibi bir algı var. Ancak tarladan paketleme merkezlerine kadar birçok noktada denetimler devam ediyor,” şeklinde açıklama yaptı.
Son olarak, Türkiye’deki pestisit kullanımıyla ilgili çarpıcı bir bilgi de paylaşan Bakan Yumaklı, “Dünyada ortalama bir dekarlık alanda kullanılan pestisit miktarı 2.23 kg. Türkiye ise AB ortalamasının altında bir miktar kullanıyor,” dedi.