1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bayramda Keneye Dikkat

Bayramda Keneye Dikkat

Kene Vakalarına Dikkat
Kene Vakalarına Dikkat
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Keneden ölenlerin sayısı artmaya devam ederken Uzman Doktor Ali Coşkun, kenelere karşı dikkat edilmesi gereken hususları söyledi.

Sivas’ta kene ısırması sonucu ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü ölümlere neden olmaya devam ederken keneden ölen kişi sayısı 3’e yükseldi. Hal böyle olunca Uzman Doktor Ali Coşkun kenelere karşı vatandaşları uyardı. 

Bu Hususlara Dikkat Edilmeli

Kenelerin, otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan, küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçmayan, sıçramayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlar olduğundan bahseden Doktor Ali Coşkun, “Kurban bayramı geldi köye gidecek, bayramı doğada, kentte gezerek piknik yaparak geçirecek vatandaşlarımız var. Hayvanlarla direk temas etmediğimiz ve piknik yaptığımız yerler yeşillik alan olmadığı müddetçe bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum” dedi.

“Çok Sıkıntılı Bir Hastalık Süreci”

“Kenelerin hepsi tehlikeli değil” diyen Ali Coşkun, “Özellikle Tokat gibi yüksek yerlerde yerleşen bir tür var, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları yapan o tür virüs taşıyor. O kene insan vücuduna girip ısırdığı zaman kan yoluyla insan vücuduna geçiyor ve belirtiler başlıyor. Keneler ülkemizde bahar ve yaz aylarında görülüyor. Hafif baş ağrısı, halsizlik, vücutta döküntüler, mide bulantısı, kusma, özellikle ateş, kaslarda ağrı, lenf bezlerinin şişmesi, boyun sertleşmesi, kan testlerinde de kanı pıhtılaştıran hücrelerin azalması sonucu kanama odakları meydana geliyor. Çok sıkıntılı bir hastalık süreci. Maalesef ki kene ile bulaşan virüsün aşısı yok. Özel bir tedavisi de yok” ifadelerine yer verdi. 

“Kenenin Direk Vucudumuza Temasını Engelleyecek Önlemler Almalıyız”

“Kene ahırlardan, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan bulaşabiliyor” diyen Coşkun, “Risk altında ki kişiler ise çobanlar, hayvanların kesildiği mezbahanedekiler tehlike altında. Çayır çimen üzerinde oldukça fazla olabiliyor. Vatandaşlarımız bu gibi yerlerde piknik yapacaklarsa bana kalırsa yapmamalı. Yapılacaksa da beyaz bir örtü serilerek üzerine oturulmalı ve sık sık oturduğumuz yeri kontrol etmemiz gerekir. Pantolonumuzu çorabımızın içine koyarak ve kollarımızı da uzun kollu gömleklerle kapatacak şekilde kenenin direk vücudumuza temasını engelleyecek önlemler almalıyız. Ne kadar çok dikkat edersek edelim eve gittiğimizde kendimizi kontrol etmeliyiz. Evde aile bireyleri kendi kendini kontrol etmeli. Kene ile karşılaştığımızda ise tahriş edici kolonya, hatta su dahi üzerine dökmemeliyiz. Bu gibi etkenlerle hayvanları kızdırmamız gerekiyor. İlk işimiz sağlık kuruluşlarına müracaat etmeliyiz” diye konuştu. 

“Kenenin En Büyük Düşmanı Tavuklar, Horozlar, Keklikler ve Yaban Kuşlarıdır”

“Kurban bayramı geldi köye gidecek, bayramı doğada, kentte gezerek piknik yaparak geçirecek vatandaşlarımız var” diyen Coşkun, “Hayvanlarla direk temas etmediğimiz ve piknik yaptığımız yerler yeşillik alan olmadığı müddetçe bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Coğrafya olarak yeşil olan bir bölgedeyiz. Kenelerin her an etrafımızda olabileceğini koyun, at, inek gibi hayvanların tüylerinde de olabileceğini unutmamız lazım. Kenelerin en büyük düşmanları tavuklar, horozlar, keklikler ve yaban kuşları” dedi.

Bayramda Keneye Dikkat
Yorum Yap
Giriş Yap

Ünye Haber-Alp Tv-Ünye Tv-Ünye Haberleri-Haber Ünye-Alp Haber-Alp Medya Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!