ÇAMLIK, TELEFERİK, ŞEFFAF BELEDİYE, YAŞANABİLİR ÜNYE!

ÜNYE SUYUY UCUZA İÇECEK

İYİ Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı Enver Yılmaz, Alp Tv’de Yazgı İnşaat’ın katkılarıyla hazırlanan “Başkanlar Konuşuyor” programının konuğu oldu. Gazeteci Hamza Alp ve tv programcısı Semra Şimşek’in sorularını yanıtlayan Enver Yılmaz, Ünye için dikkat çeken müjdeler de verdi.,

Göreve gelmesi halinde Ünye’nin hak ettiği şekilde suyu daha ucuza içeceğini dile getiren OBB Başkan adayı, suyun maliyetine göre ilçelere özel tarifeler uygulanacağını ve zaten cazibe ile gelen ve maliyeti az olan Ünye’de suyun ucuza içileceğine dikkat çekti.

“Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ünye Belediyesi aslında Ünye ilçesindeki sorunları iki senede çözebilecek yapıya sahipler. Ama dönüp dolaşıp hep aynı meseleleri konuşuyorlar.” ifadesini kullanan Yılmaz, “Şeffaf belediyecilik, Asarkaya ile şehir arasına teleferik, Çamlık’ın Ünye Belediyesi’ne devri” konularına işaret etti.

Seçilmesi halinde diğer partilerin belediye başkanlarıyla nasıl çalışacağı gibi sorulara da açıklık getiren Yılmaz, “Muhalefet ile çalışmak sorunların çözümü için bir yoldur” ifadelerine yer verdi.

Mevcut Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına da değinen Yılmaz, “Ünye sanayi gibi sorunları çözmek, Enver Yılmaz gelince mi aklınıza geldi?” sorusunu sordu.

İYİ Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Enver Yılmaz’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde oluştu:

“MUHALEFET İLE ÇALIŞMAK ÇÖZÜM YOLUDUR”

“Tarlada izimiz var, harmanda yüzümüz var. Ben Kumru’da aday çıkarmadım. Kumru’da Yusuf Yalçuva arkadaşımız var ve seçimi kazanacağı belli. Yusuf Yalçuva seçimi kazandığı takdirde ben kendisiyle gönül rahatlığı ile çalışabilirim. Kumru’lulara diyeorum ki Yusuf Bey’in sonuna kadar başımın üstünde yeri var. Ben kendisiyle çalışırım. Ama büyükşehir’de oyu bana verin. Bu Çaybaşı ve İkizce’de de bu şekilde.
Aday çıkardığımız yerlerde kazanamaz isek niye ayrıştırma yapayım? Millet tercih etmiş ve benim adayımı başkan yapmamış diyelim. Ben sorun ve çözümler konusunda muhalefet ile çalışmaktan memnuniyet duyarım tabi. Büyükşehir Belediyesi ve ilçeler kol kola bir ittifak olmak güzel olur. Muhtarlarla olsun sivil toplum örgütleriyle, başka partiden de olursa belediye başkanıyla iyi diyaloglar vatandaşı da memnun edecektir. Bu bizde de memnuniyet oluşturur.”

“ORDU İTTİFAKI OLUŞTURACAĞIZ”

“Bizim yoğurt yiyişimiz belli. Güven vereceksin. Yapacağım dediysem sonuna kadar sahiplendim. Yapacağım diyebilmek için de sorunların çözümünde birebir ittifak olmamız lazım ilçelerle. Belediye meclisimin tamamı da muhalefet olsa hepimizin ortak derdi memleket meselesi.
Gelin bir Ordu birlikteliği oluşturalım diyoruz şimdi. İktidarımızla muhalefetimizle Büyükşehirimizde bir Ordu İttifakı oluşturacağız. Biz Ak Parti’den de CHP’den de destek alacağımıza inanıyoruz.”

“BÜYÜKŞEHİR HİZMETLERİN ANA KAYNAĞIDIR”

“Bizim milletvekillerimizin birinci sırada olanı bu memlekete faydası olmuştur teşekkür ederiz ancak Tokatlı, ikincisi Trabzonlu, üçüncüsü memelekete faydası olmaz. Seçimden seçime gelir kendine bir yer arar. Büyükşehir Belediyesi zaten ana yatırımların ana kaynağıdır. Şehir hastanesi, üniversite, ana yollar gibi temel hizmetler yapılmış. Neymiş hizmetler kesilecekmiş. Hizmet niye kesilsin? Devlet yatırımını yapacak tabi. Ve bizim Ankara ile çok bir işimiz yok ki, hem Ankara’yı iyi tanıyoruz hem de dediğimiz gibi Büyükşehir kendisi zaten ana yatırım kaynağı. Gerekirse ki milletvekillerimizle yatırım ve hizmet konusunda tabi ki irtibatta olacağız.”

“UZUN ÖMÜRLÜ PROJELERE BAKACAĞIZ”

“Çevre yolları gibi yollar devlet yatırımı, bu yollar Enver Yılmaz muhalif de olsa iktidar da olsa yapılır. Enver Yılmaz geldi diye doğal gaz gelmez düşüncesi siyasi söylemlerden öteye geçmez. Teknoloji gelişti, hayat değişti, eskiden lüks denilen şimdi az geliyor. Ünye’nin sahil şeridinin kırsal kesimden farkı yok. Ünye’nin su sorununu biz çözük, o artıma halen çalışıp da hizmeti tam olarak yerine getiremedi. Saate yeni bir pil takıp uzun ömürlü projeleri hayata geçirmeyi düşünüyoruz.”

ÇÖPTE SORUN YOK, UYGULAMA YANLIŞ!

Büyükşehir olduğumuzda her ilçenin ve beldenin ayrı çöp alanı vardı ve kendisinin çöp tesisi yoktu. Ordu’da 23 noktada çöp döküm alanı vardı.

Biz Altınordu ilçesindeki çöpü göreve gelir gelmez hemen 1 yıldan önce bir sürede kaldırdık. Seyit Bey’in kurmuş olduğu Karapınar bölgesinde bir tesis vardı. O ayrıştırma tesisinde ayrıştırıldı çöp ve yaklaşık 1 yıl boyunca Altınordu’nun çöpü, havalimanının taşının alındığı Turnasuyu’nun alındığı Turnasuyu’ndaki bir hafriyat alanına döküldü. Sonra İlküvez devreye girdi zaten. Biz Altınordu’nun çöpünü Turnasuyu’ndaki o alana döktük. O çöp de kamyonların topladığı çöpün yüzde 30’u kadarı. Çünkü çöp ayrıştırılıyor. Yanacak olan Ünye Çimento’ya gidiyor. Hemen Ünye Çimento ile anlaşmıştık biz. Geri aklan yüzde 30’u çöp alanına dökülüyordu.
Ünye’yi hiç çöp gitmedi, Belki Fatsa’nın arka kısmındaki depolara gitmiş olabilir doğrudur. Ünye’nin sahildeki vahşi çöp depolama alanı o zaman hep şikayet konusuydu.

Diğer yandan (İlküvez’deki çöp tesisi) esasen kurulu sistem olması gereken sistem. Burada bir yanlışlık yok. 23 noktada Ordu ilinin tamamında çöp toplanıyordu büyükşehir olmadan önce. Mesudiye’den Altınordu’ya kadar olan havza Altınordu’da bir ayrıştırma tesisinde toplandı, yakılacak olan Ünye Çimentoda yakıldı, elektrik üretilecek olan İlküvez’e gidecekti. 2 tır, yaklaşık 8 ilçenin çöpü.
Kumru Korgan ve bu havzanın çöpü de Ünye Cevizdere’de toplamaya ayrıştırmaya karar verdik. Yaklaşık 4 tır da buradan çıkacaktı. Elektrik üretilecek olan yukarı İlküvez’e, yakılacak oln da Ünye Çimento’ya gidecekti.

GÜNDE 100 KAMYON ÇÖP GÖTÜRDÜLER İLKÜVEZ’E!

Günlük toplam 6 tır çöp gidecekti İlküvez’e. İlküvez’de de en modern elektrik üretme tesisi vardı, en modern sızdırmazlık ve mebran döşeli alan vardı. 2 lot yapmıştık biz o zaman. Ünye çimentoya ayrılmış olandan ayrı olarak elektrik üretimi için ayrılan çöpün konulacağı alanlar yapmıştık. 2 lotu da hazırlamıştık. Ben ayrıldığımda 1 lotun yüzde 10’u dolmamıştı ve bir lot 10 sene gidecekti. Bunlar ne yaptı biliyor musunuz? Sırf çöpte işgüzarlık yapıp, Fatsa’nın Ünye’nin Altınordu’nun çöpünü biz çözdük havası oluşturmak için günlük 100 kamyon çöpü İlküvez’e taşımaya başladılar mı? Senin sızdırmaz olan mebranın bozuldu mu? Çalışması gereken elektrik tesisin çöpün vasfından dolayı çalışamaz oldu mu?

SİSTEMDE YANLIŞLIK YOK, SORUN UYGULAMADA!

Şu an derelere çöpün suyu akıyor ve muazzam bir çevre kirliliği var. Bana soruyorlar, İlküvez ile ilgili ne diyorsunuz?

Muhtemelen orada bir dava mahkeme süreci var. Süreci bilmiyorum. Mahkemenin vereceği karar göre eksiklikler varsa giderilecek, giderilmiyorsa yeni çözümler oluşturacağız. Ama şu anki kanaatim ve bilgim şu: Sistemde yanlışlık yok! Hiç kimse çöpün evinin etrafına gelmesini istemez.
Ama bu çöp alanı o dönemde yerel idarelerin Çevre Şehircilik Bakanlığına bildirdiği ÇED raporu alınmış Ordu ilindeki tek çöp döküm alanı. Koku etrafa gitmiyordu bizim zamanımızda. Bizim çöp tesisinin aynısı Paris Eyfel kulesinin 200 metre ilerisinde var. İstanbul’da var. Geldiğimizde sisteme bakacağız.

VAHŞİCE KULLANDILAR! ELEKTRİK ÜRETEMEDİLER!

Oradaki tesiste sorun yok! Sorun o tesisin vahşice kullanılmasından, usulünce kullanılmamasından kaynaklı. O arıtma ve ayrıştırma tesisinin, elektrik üretim sisteminin çalıştırılmamasından kaynaklı. Bir de şunu yapmışlar bizden sonra. Oradaki elektrik tesisinin yüzde 44 ortağı Ordu Büyükşehir Belediyesi idi. 100 liralık elektriğin 44 lirası büyükşehire gelir olacaktı. Bunu aynı müteahhitle anlaşma yapmışlar, yüzde 10’a düşürmüşler gelir payını. Arada ne oldu bilmiyorum.

“ENVER YILMAZ GELİNCE, SORUNLARI ÇÖZMEK AKLINIZA GELDİ”

Ünye küçük sanayi sitesinde 79 dönümlük bir alan. Bu alana bakanlık tarafından karot örnekleri alınmak suretiyle riskli alan olarak ilan edilmiş. 2015’in Temmuzunda Çevre Şehircilik burayı riskli ilan etmiş ve bize demiş ki buranın yerine bize yeni yer bul. Biz de Ünye yerel idaresi ile 79 dönümlük yeni yer bulmuşuz. 2016 yılında Diyarbakır’daki Sur ve Hendek olayları sebebiyle bakanlık Türkiyedeki rezerv alanlarıyla ilgili kamulaştırma işlerini de iptal etmiş. Şimdiye kadar bu riskli alanlarla ilgili nedne işlem yapılmamış. Niye şimdiye kadar tek bir beyanda bulunmadınız da şimdi ben gelince mi 400 ya da 90 dönümlük alan buldunuz da sanayi sitesini oraya taşıyacaksınız. Aklınıza yeni mi geldi sanayideki sorunu çözmek, sanayiyi gezmek.

“ÜNYE SUYU UCUZA İÇECEK!”
10 BİN KİŞİ SU YÜZÜNDEN İCRALIK!

Köylerdeki su bedavaydı, şehirlerdeki su maliyet durumuna göre hesaplanır ve fiyat verilirdi. Biz ayrıldığımızda Türkiyenin en ucuz sularından birini içerdik şimdi en pahalı sularını içiyoruz. Su sayaçlarında da başlı başına bir facia var. 10 binin üzerinde su yüzünden vatandaş icraya verilmiş. Ben büyükşehir belediye başkanlığı zamanında bireysel aboneleri icraya vermedim. Fakirlikten değil ki suyu ödeyememek. Adam yazdan yaza geliyor, su faturası peşinden geliyor. Adama mesaj bildirim gitse hemen sonraki gün öder aslında. Şimdi 10 bin kişi icraya verilmiş. Gariban su parasını ödeyemiyorsa gerçekten fakirdir, parası yoktur.
Su fiyatı en üst seviyede pahalı Ordu’da. Çözümü elbette var. Ordu’daki suyun maliyeti 3 lira ile Ünye’de 1 lira ise buna göre bir fiyatlandırma yapılmalıdır.

ENVER YILMAZ, ÜNYE İÇİN NELER DÜŞÜNÜYOR?

“Ben diğer arkadaşlar gibi 5 mega projenin hiç birisini yapamayacak bir süreçte değilim. Havalimanında Çambaşı’na teleferik kuracaktı bu arkadaş. 60 milyon liralık yatırımı yapdsan bile bunu yürütemezsin. Yapacağız dediler çektiler gittiler. Hilmi Bey’in 552 projesi de buna örnek.

Ünye’ye yaşanabilir bir şehir vaad ediyorum. Kendi ilinde ilçesinde uzlaşmış hizmet algısı şeffaf bir şekilde gelen yönetim vaad ediyorum. Basını ile sivil toplm örgütleriyle, idarecileriyle toplumsal barışın sağlandığı bir yönetim nlayışında olacağız. Şehrin nasıl yönetildiğini kamuoyu ile paylaşacağız.
Çamlığı derhal Ünye Belediyesine devredeceğiz.

Asarkaya ile şehir merkezi arasına teleferik planlıyoruz. Bunu daha öncesinde güzergah olarak tartışmıştık ama göreve geldiğimizde istişaresini elbette ki yaparız.
Konforlu bir arka mahalle, köyleriyle ulaşılabilir, suyu akan, elektriği interneti olan bir şehir vaad ediyorum. Şunu niye yapmadınız diyeceğiniz bir mesele olmayacak Ünye’de.”

WhatsApp Image 2024 02 22 at 20.50.58

admin

admin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu