1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Evlerimizde Gizli Bir Tehlike! Gazlı Ocak Kullanmaktan Kaçının

Evlerimizde Gizli Bir Tehlike! Gazlı Ocak Kullanmaktan Kaçının

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazlı ocaklar sağlığımızı nasıl etkiliyor? Yapılan araştırmalar, bu ocakların kullanımının ömrümüzden ortalama 2 yıl kaybettirdiğini ve her yıl binlerce erken ölüme yol açtığını gösteriyor. Peki, gazlı ocakların solunum yolları üzerindeki etkileri neler?

Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’deki haneler üzerinde yapılan bir araştırma, gazlı ocak kullanımının sağlık üzerindeki ciddi etkilerini gözler önüne serdi. Araştırma, gazlı ocak kullanımının bir kişinin ömründen ortalama 2 yıl kaybettirdiğini ortaya koydu.

Uzmanlar, AB’de her yıl 36.031 erken ölümün, İngiltere’de ise 3.928 erken ölümün gazlı ocak kullanımından kaynaklandığını belirtti. Çalışmada yalnızca azot dioksit (NO2) gazının sağlık etkilerine odaklanıldığı, karbonmonoksit ve benzen gibi diğer zararlı gazların ise dikkate alınmadığı vurgulandı.

Solunum Yolu İltihabına Yol Açıyor!

Solunum yollarını iltihaplandıran maddelerin kaynağı, gazla yemek pişiren ocakların kullanımı olarak öne çıkıyor. AB’de her üç evden biri, Birleşik Krallık’taki evlerin ise yüzde 54’ü gazla yemek pişiriyor. İtalya, Hollanda, Romanya ve Macaristan’da ise bu oran yüzde 60’ın üzerinde. Fosil gazla çalışan ocaklar, hava yollarını iltihaplandıran zararlı maddelerin salınımına yol açıyor.

Avrupa İklim Vakfı’nın desteklediği bir raporda, gazla yemek pişirmenin iç mekan hava kalitesine olan etkileri ele alındı. Geçen yıl yapılan araştırma, Jaume I Üniversitesi ve Valencia Üniversitesi’nden bilim insanlarının katkılarıyla, gazla yemek pişirmenin iç ve dış mekan hava kirliliği arasındaki oranları ölçtü. Raporda, özellikle iç mekanlarda azot dioksit (NO2) gazına maruziyetin ne denli arttığı hesaplandı.

Kesinlikle Kullanmaktan Kaçının!

AB, bu ay dış hava kalitesine ilişkin düzenlemelerini sıkılaştırma kararı alırken, iç hava kalitesi için herhangi bir standart belirlemedi. Avrupa Halk Sağlığı İttifakı , politika yapıcıları emisyonlara yönelik sınırlamalar getirmeye çağırırken, daha temiz ocaklara geçiş için finansal destek önerdi. EPHA, gazlı ocakların aşamalı olarak kullanım dışı bırakılması gerektiğini vurgulayarak, üreticilerin ocakları kirlilik riskleriyle etiketlemelerini talep etti.

Evlerimizde Gizli Bir Tehlike! Gazlı Ocak Kullanmaktan Kaçının
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ünye Haber-Alp Tv-Ünye Tv-Ünye Haberleri-Haber Ünye-Alp Haber-Alp Medya Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!