HMPV Salgını Endişe Yaratıyor: Tedavi ve Aşı Yok, Korunma Önlemleri Şart

HMPV Salgını Endişe Yaratıyor Tedavi ve Aşı Yok, Korunma Önlemleri Şart

Çin’de ortaya çıkan ve hızla yayılan İnsan Metapnömovirüsü (HMPV), dünya genelinde yeni bir salgın korkusu yaratıyor. HMPV, özellikle çocukları, 65 yaş üstü bireyleri ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri tehdit ediyor. Uzmanlar, virüse karşı spesifik bir tedavi ya da aşı bulunmadığını belirterek, korunma önlemlerinin önemine dikkat çekiyor.

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “HMPV’nin Çin’in kuzeyinde artan vakaları, dünya genelinde yeni bir salgın endişesine neden oldu. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireyler için risk taşıyan bu virüs, belirtileri itibarıyla Kovid-19’a benziyor. Çinli yetkililer bu artışı mevsimsel bir durum olarak değerlendiriyor ancak sosyal medyada paylaşılan görüntüler ve hastanelerdeki yoğunluk, HMPV’nin etkilerinin tartışılmasına yol açtı” dedi.

HMPV’nin Belirtileri ve Tehlikesi

HMPV, başlangıçta ateş, soğuk algınlığı, öksürük ve balgam çıkarma gibi semptomlarla kendini gösteriyor. Ancak, ilerleyen vakalarda virüs zatürreye dönüşebilir ve bu da hırıltılı solunum ve oksijen seviyesinin düşmesi gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Doç. Dr. Diktaş, özellikle çocuklar, 65 yaş üzeri bireyler, kronik akciğer hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin virüsü daha ağır geçirme riski taşıdığını belirtti.

HMPV, Kovid-19 ve influenza gibi diğer solunum yolu virüsleri ile karışabilir. Ancak, doğru tanı koymak önemlidir. Doç. Dr. Diktaş, HMPV tanısının PCR testleri ve hızlı solunum testleri ile konulabileceğini ve doğru tedavi sürecinin başlatılmasının bu testlere bağlı olduğunu ifade etti. “HMPV’nin semptomları, öksürük, burun akıntısı ve ateş gibi üst solunum yolu hastalıklarıyla benzerken, daha ileri vakalarda zatürreye dönüşebilir ve ciddi solunum güçlüklerine yol açabilir” dedi.

Spesifik Bir Tedavi Yok

HMPV için şu an etkin bir antiviral tedavi veya aşı bulunmamaktadır. Tedavi, semptomların hafifletilmesine yönelik olup, solunum sıkıntısı çeken bireylerin göğüs hastalıkları uzmanına başvurması önemlidir.

Bireylerin korunma konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Diktaş, kalabalık ortamlardan kaçınmanın, maske kullanımının ve hijyen kurallarına sıkı sıkıya uymanın, virüsün yayılmasını engellemek için en etkili yöntemler olduğunu vurguladı. Ayrıca, sosyal mesafeye dikkat edilmesi ve sık sık ellerin yıkanması gerektiğini ekledi.

Exit mobile version