İnşaat Mühendisi Torunoğlu: “Eski Yapı Veri Tabanımız Yok!”

 Ünyeli İnşaat Mühendisi Berkay Torunoğlu, ülkemizde yaşanan 2 büyük depremin ardından afet bölgesindeki izlenimlerin ve bölgemizde olası bir depreme hazırlıklı olup olunmadığını bir inşaat mühendisi gözüyle yorumladı.

Torunoğlu, 6 Şubat sabahı millet olarak kara bir güne uyandığımız tarihte, canla başla deprem bölgesinde arama kurtarma ve yardım desteklerinin yanı sıra adeta birbirine kenetlenen bir millet olarak yediden yetmişe yaşanan afetin yaşandığı bölgeler için hep birlikte bir şeyler yapma gayretinde olduğunu belirtti.

“Deprem Ödevini İyi Yapamadık!”

Torunoğlu, “Bu Büyük Bir Sınavdı!” diyerek, ülke olarak bu sınavın bir gün kapımızı çalacağını düşünmeden hareket ettiğimizi işaret etti. Afet sırasında özellikle organizasyon ve koordine sıkıntısı yaşandığına da dikkat çeken inşaat mühendisi “Deprem bölgesi olduğumuzu unuttuk” ifadesini kullandı.

Torunoğlu şöyle konuştu:

“Türkiye’nin dört bir yanından farklılaşmayı ayrışmayı bir kenara bırakarak deprem bölgesine koşan insanların, orada yaşana felaketin oradaki yaraları biraz daha sarabilmek için canla başla mücadele edildi. Türk milleti bu anlamda Avrupa ve dünyaya ciddi anlamda örnek oldu. Bu kenetlenmemiz bazılarına da tedirgin etmiş olmuş olabilir.  Organizasyon konusunda büyük bir sınav verdik. Kayıplarımızın büyük bir bölümü önceden alınmayan tedbirler yapı stoklarının incelenmemesi 1999 depreminden çıkarmamız gereken ciddi sonuçları çıkarmamız olmamız.  Birçok kurumların bu konu ile ilgili sorumluluklarından kaçması olmuş. 2007 yılına kadar süren psikolojimiz, o yıldan sonra şehirlerde ciddi bir inşaat stoku oluşmaya başladı.  Belediyeler bunları biraz daha rant kapısı olarak gördü. Müteahhitlerin daha fazla kenetlenmesi ve bu konuda daha tedbirli olması gerekirken, ekonomik boyutuna baktılar. Türkiye’nin ciddi bir deprem ülkesi olduğunu unuttuk. Bu ödevlerimiz yerine getirmedik. Kentsel dönüşümle ilgili ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyordu,  eski servis edilmiş binaları daha konfor alanlarına dönüştürülmesi için gerekli bir araç gibi gördük. Bir gün bizim kapımıza geleceğini hiç birimiz tahmin etmedik. Depremin günü Adıyaman bölgesine gittik. Bizler bölgeye gittiğimizde sorumluluk olduğumuz organizasyon valilik binasının önünde toplanmamızı gerekiyordu. Şehre girdikten sonra ulaşımda ciddi sorunlar oluşmuştu. Ciddi anlamda kaos ortamı vardı. Her sokakta bir enkaz. Koordinasyon sıkıntısı da vardı. Koordinasyon merkezinde çok farklı temsilciler yer alıyor. Valiliğin, Askeriyenin, Kızılay’ın, Afad gibi ancak başında duran insanların %80 inin birbirlerini tanımadığı, bir bölümümde bölgeye hakim olmadığı görülmekteydi.”

“Ünye’nin Eski Yapı Veri Tabanı Yok!”

Ünye’nin depreme bakışını da değerlendiren İnşaat Mühendisi Berkay Torunoğlu, elle tutulur bir veri tabanı olmadığını ve hazırlıksız olunduğuna işaret edildi.

Torunoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ünye’nin kuruluşu yapısal olarak 1980’li yıllardan sonra çok hızlı bir şekilde arttı. Nüfusunda artması ile birlikte çok hızlı gelişim sağlayan ilçelerden bir tanesiyiz. Yerel yönetimlerin bırakın depremi oluşacak sel felaketi ile ilgili önceden bir çalışmalarının olmadıklarını gördük. Ünye’de yapılaşma son 20 senede özellikle ciddi artışlar oldu. Fakat eski yapılarla ilgili henüz bir veri tabanı oluşturulmadı. Kentsel dönüşüm yapılırken belediyelerin ve çevre ve şehircilik il müdürlüğünde desteği ile şuanda  yapı stoğunu tekrar incelenmesi  laboratuvar testlerinin  incelenmesi  yarınki depremlerde  hazır olup olmadığının anlaşılması gerekir. Bugün için bilmiyoruz ama bizim bölgemizi için böyle bir deprem gerçekleşirse nasıl sonuçlar oluşacak ciddi bir veri tabanımız olmadığı için real bir cevap vermek mümkün değil. Ünye’de yığmadan yapılarak üzerine kat atılan çok binalar var. Özellikle şehir merkezinde ve yerleşkenin eski olduğu yerlerde. 206 çıkan deprem yönetmeliği deprem afetlerine hazırlar gibi oldu ancak fakat kontrollerde ciddi sorunlar yaşandı.  Daha sonra 2018 deprem yönetmeliğinden sonra daha sonra yapılan binalarda ciddi bir şekilde düzenlemeye gidildi.”

“Tüm Kurumlar İstişare İle Çalışmalı, Vatandaşa Yol Göstermeli”

Mesleki anlamda tavsiyeler de bulunan İnşaat Mühendisi Berkay Torunoğlu,

“Belediyelerin ve çevre ve şehircilik il müdürlüklerini vatandaşa destek olarak  belirli konularda kolaylıklar sağlayıp, yaşadıkları evlerin her hangi bir deprem karşısında  gösterecekleri performans ile ilgili analizlerinin yapılmasına  destek olmaları gerekir. Vatandaşlar yaşanan depremlerden sonra tedirgin olarak binalarının güvenli olup olmadığını soruyor. Belediyeler bakanlıklar bu konuda vatandaşlara öncü olmalıdır. Bu yapılaşmalar olduktan sonra bir sonuca varabiliriz.” şeklinde konuştu.

Haber: Gülten KODAL

admin

admin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu