Ramazan Ayında Beslenme!

Birçoğumuzun heyecanla beklediği ramazan ayı geldi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da herkesin aklında olan sorulardan birkaçını sizler için cevaplandıracağım. Ramazan ayında beslenme nasıl olmalıdır, tok tutan besinler nelerdir, susuzluğu azaltmak için neler yapabiliriz gibi konuları ele alacağız. Ramazanı ruhuna ve amacına uygun geçirmek için sağlıklı beslenmeyi devam ettirmemiz gerekiyor.

 

Sahur İçin Öneriler;

Uzun saatler süren açlığı yönetmek, metabolizma hızını korumak ve daha iyi bir kan şekeri dengesi sağlamak için mutlaka sahur yapılmalı. Sahurda sizi tok tutacak protein ağırlıklı bir kahvaltı yapabilirsiniz. Yumurta, peynir, az tuzlu zeytin, ceviz, mevsim sebzeleri, tahıllı ekmekler, süt, yoğurt, yulaf, meyve gibi sağlıklı alternatifler tercih edebilirsiniz. Sahurda yemek yemeyi tercih ediyorsanız az yağlı çorbalar ve zeytinyağlı yemekler tercih edebilirsiniz.

Sahurda aşırı yağlı, baharatlı ve ağır yiyecekler, kızartmalar, tuzlu besinler susuzluğa ve mide problemlerine sebep olabilir. Bunlar yerine haşlamalar ve salatalar tercih edebilirsiniz.

Sahurda aşırı çay içmek vücutta sıvı kaybına sebep olabilir. Çayı açık olarak için ve 2-3 bardak ile sınırlandırın.

 

İftar İçin Öneriler;

İftarda 1 bardak su ile orucunuzu açtıktan sonra çorba ile yemeğe başlayabilirsiniz. Ana yemek tercihlerinizi aşırı yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı yemeklerden yana kullanırsanız hazımsızlık problemi yaşayabilirsiniz. Fırında yada haşlama yapılmış az yağlı et yemekleri, kurubaklagil yemekleri, sebze yemekleri tercih edebilirsiniz. Her akşam mutlaka zeytinyağlı, bol yeşillikli salata, yoğurt, cacık, yoğurtlu-sebzeli mezeler  tüketmek hem hazımsızlık problemlerini azaltır hem de daha iyi iştah kontrolü sağlar.

Ramazan pidesinde mutlaka porsiyon kontrolü yapılmalı. Pide, pirinç, patates gibi karbonhidrat gruplarından sadece birini tercih edin. 1 avuç içi kadar ramazan pidesi 1 dilim ekmeğe eşittir. Yemekleri yavaş yavaş yiyin, iyi çiğneyin ve yemeğinizin en az 20 dakika sürmesine özen gösterin. Aşırı hızlı yemek hem gaz hem de hazımsızlık problemlerin sebep olur. Kolalı gazlı içecekleri meyve sularını sofranızda bulundurmayın. İçecek olarak su, sade maden suyu, ayran, şekersiz ev yapımı meyve kompostosu tercih edebilirsiniz.

 

İftar ile Sahur Arası İçin öneriler;

İftar ile sahur arasında meyve ve kuruyemişler ile bir ara öğün yapabiliriz.

İftardan hemen sonra tatlıya geçiş yapmayın. Her akşam tatlı tüketmek kilo kontrolünü zorlaştırır.

Tatlı tercihlerinizi daha hafif olan sütlü tatlılardan yana kullanabilirsiniz.

Su ihtiyacınızın büyük bir kısmını bu sürede tamamlayabilirsiniz.

 

Kabızlık ve Hazımsızık İçin Öneriler;

Ağır yemeklerden kaçının. Mutlaka her akşam bol yeşillikli salata tüketin ve ana yemek olarak haftada 2-3 gün sebze yemeği tercih edin.

İftar ile sahur arasındaki sürede bol su tüketin.

Hareketsiz kalmak bağırsak hareketlerini de yavaşlatır. Hafif tempolu yürüyüş yapın.

Pirinç, patates, hamurişi ürünler bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Bunlar yerine tam tahıllı ürünler ve bulgur tercih edebilirsiniz.

Ramazan diyet ayı değil, niyet ayıdır. Bu niyete uygun bir ramazan geçirmek istiyorsanız bu önerilere dikkat ederek, açlığınızın ve tokluğunuzun farkına vararak, mideye yüklenmeden sağlıklı beslenebilirsiniz. Şimdiden herkese hayırlı ramazanlar…

admin

admin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu