5 Ocak 2024 Pazartesi itibariyle Birden çok ilacı bir arada kullanan hastaların ilaç tedavisine uyumunu sağlamak, maksimum faydaya ulaştırmak ve yan etkileri minimuma indirmek amacıyla Ünye Devlet Hastanesinde ”Akılcı İlaç Polikliniği” hizmete başladı.
Akılcı İlaç Polikliniği ile ilaç- ilaç, ilaç-besin, ilaç-hasta uyumu noktasında hekim- eczacı birlikteliği sağlandığını belirten Ünye Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Ahmet Ateş: “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, bazı ilaçlara karşı ciddi direnç gelişmesine, olumsuz ilaç etkileşimlerine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına, istenmeyen olayların görülme sıklığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur. Bu polikliniğe tedaviyi düzenleyen hekimlerin yönlendirmesiyle gelen hastalara kullandıkları tüm ilaçların teker teker etkileşimleri ile ilaç-besin etkileşimleri anlatılıp, etkileşimleri önlemek amacıyla ilaç takip çizelgesi oluşturularak hastalara önerilerde bulunuluyor. Hasta belirli aralıklarla takip edilerek bilgi kayıtları tutuluyor. Akılcı ilaç polikliniği ile hasta bilgilendirilmesi ve tedaviye tam uyumunun gerçekleştirilmesi sağlanmış oluyor” dedi.
Akılcı antibiyotik kullanımında yakalanan farkındalığın, diğer ilaç etkileşimleri, kompleks ilaçlarla da vatandaşları bilgilendirmek için çalışmalara devam etmek istediklerini ifade eden Başhekim Ateş, “Akılcı ilaç Polikliniğini de bu konseptle vatandaşın hizmetine sunmayı hedeflediğimiz öncelikli projelerin başında geliyor. Akılcı ilaç polikliniği ile vatandaşların her türlü ilaç kullanımı hakkında bilinçlenmesini ve tedavi sürecinin daha verimli geçmesini sağlayacak. Burada Eczacımız tarafından hasta ve yakınlarına ilaç kullanımı ile ilgili ayrıntılı bir şekilde bilgi verilmektedir. İlaç kullanımı konusunda gereken her türlü danışmanlık yapılmaktadır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Akılcı İlaç Polikliniğinin çalışma sistemi hakkında bilgi veren Eczacı Simge Nur Kalkan:” Polikliniğimizde hekimler tarafından yönlendirilen hastalara genel ilaç kullanım alışkanlıkları ile ilgili sorular yönlendiriyoruz. Hasta kullandığı diğer ilaçları hekimine söylemeyi unutabiliyor. Ya da bir gıda takviyesi, bitki çayı, bitkisel ürün kullandığını söylemiyor. Özellikle kronik hastalığı olanlarda ilaç dışı ürün kullanımında doktor ve eczacısına danışma gerektiği konusunda hastalara uyarıda bulunuyoruz. İlerleyen yaşla birlikte birçok hastalığın görülme sıklığı artmakta ve bu durum çoklu ilaç kullanımı gerektirmektedir. Özellikle geriatrik olarak adlandırılan yaşlı hastalarda birden fazla kronik hastalık ortaya çıkmakta ve bu durum polifarma dediğimiz çoklu ilaç kullanımını gerektirmektedir. Bu hastaların en doğru şekilde ilaç kullanımlarını sağlamak hedeflenmektedir. Hastanın kullandığı ilaçtan maksimum fayda sağlaması ve minimum yan etkiye maruz kalması için doğru ilaç, doğru zaman, doğru doz ve doğru yoldan alması gerekmektedir. Akılcı İlaç Polikliniğimizde özellikli kullanıma sahip ilaçları polikliniğimize başvuran tüm hasta veya hasta yakınına ayrıntılarıyla göstermekteyiz. Hekimin yönlendirdiği hastalara ilaç kullanımlarını anlatmaktayız. Kendi kullandığı ilaçlar hakkında bilgi isteyen veya ilaç takibi talebinde bulunan tüm hastalarımızı doğrudan kabul ederek hizmet vermekteyiz. Evde Sağlık Birimi hekimlerimiz tarafından hizmet verilen hastalarımızın ilaç kullanımlarını birlikte değerlendirmekteyiz. Hastalarımızın ilaç kullanımlarında, ilaç-ilaç etkileşimleri, ilaç-besin etkileşimleri, yan etkileri, saklama koşulları gibi özel koşullara bakarak değerlendirmekteyiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.