Ordu’nun Ünye ilçesinde yaşayan 30 yaşındaki Ezgi Arslan, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için anneannesinden kalan eski evi sanat evine dönüştürdü. Sanata olan tutkusunu bir adım öteye taşıyan Arslan, bu projeyle hem kendi hayalini hayata geçirdi hem de sanata ilgi duyanlara ilham verdi.
Eski Bir Evi Sanat Merkezine Dönüştürdü
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan Ezgi Arslan, Ünye’nin Fevzi Çakmak Mahallesi’nde yer alan ve uzun süredir kullanılmayan eski aile evini kendi imkânlarıyla onardı. Yaklaşık 7 aylık bir tadilat süreci sonunda, zaman zaman arkadaşlarının da desteğini alarak evi tamamen yenileyen Arslan, burayı bir sanat merkezine dönüştürdü.
Ezgi Arslan, kurduğu sanat evinde hem kendi eserlerini üretmeye hem de öğrencilere sanatsal eğitimler vermeye başladı. Mekân, sadece bir sanat atölyesi olmanın ötesinde, sanatsal dönüşüm hikâyesiyle de çevresindekilere ilham kaynağı oldu.
Sanat evinde resim çalışmalarını sürdüren Arslan, aynı zamanda sanata meraklı gençler ve çocuklar için atölyeler düzenleyerek sanatı yaygınlaştırmayı hedefliyor. Onun bu azmi ve emeği, sanata olan ilgiyi artırırken, eski yapıların kültürel değerlere katkı sağlayacak şekilde nasıl dönüştürülebileceğini de gözler önüne seriyor.
Resim ve sanat olan ilgisinin ilkokul yıllarında başladığını ifade eden Arslan, “Kiralık dükkanları incelemeye başladık ve küçük bir yer bulduk. Sonra Ünye’ye geldiğimde hızlıca o dükkana gidip tadilat sürecini araştırmaya başladım. Sonrasında aileme ait olan bu evi yapmamı söylediler. Bende buraya konum itibarıyla önce soğuk baktım çünkü tam merkezde olması daha ilgi çekici olabilir diye düşünüyordum ancak merkeze çok uzakta değildi ve atölyemin nerde olursa olsun merak edeni, atölyemde vakit geçirmek isteyenleri çok olacağına inandım, bu evi tadilat etmeye başladım ve inandığım gibi merak edeni, seveni de çok oldu. İlk 2 ay bir erkek arkadaşım destekçim oldu ve tadilatın büyük kısmını beraber ilerlettik, 2 ay sonra arkadaşım gitti ve bir iki ay da ben yalnız başıma tadilatı devam ettirmek zorunda kaldım, zorlandığım çok zaman oldu ama o kadar emek vermişken pes etmek istemedim zorlanmama rağmen devam ettim. Duvar sıvası, kapılar, pencereler, kapı eşikleri, zemin, tahmin edilmeyecek kadar tadilat vardı ve yaptık, duvar dekorları, boyasını tek başıma yaptım, bir evin boyasını bile bir kişinin yapması zorken daha bir sürü işi kendim yapabilmem beni de sevindirdi tabi. Büyük tadilatlar gittikten sonra ziyaretime gelen arkadaşlarım kapıları pencereleri boyamama yardım etti, bir elin nesi var iki elin sesi var demişler bir haftada tek başıma boyayamazdım iki günde hep beraber boyadık bitirdik. 5. ayda eşya yerleştirecek bir hal aldırdım ve 2 aydır eşyalarını tamamlıyorum, dekorasyonunu düzenliyorum, eksiklerini tamamlıyorum. Şimdi üretmek istediğim tablolarımı atölyemden ilham alarak üretme zamanı. Şu an içerisinde yedi ayın sonunda evin çalışmalarının bitmesiyle sanatımla uğraşıyorum” diye konuştu.