Ünye’deki Avukatlar, Kadınlar İçin Fırsat Eşitliğine Dikkat Çekti!

Ordu Barosu Kadın  Hakları Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Ünye’de baroyu temsil eden avukatlar, Ünye Adliyesi önünde kadınların toplum önündeki yerini, mücadelesini ve önemini ifade eden bir açıklama yaptılar.

Avukat Meltem Gülay’ın sözcülüğünde açıklanan bildiride, kadınların başta eğitimde ve sosyal hayatta fırsat eşitsizliğine karşı sürekli mücadele eden bir yapıda olduğu belirtilerek yapılması gerekenlere değinildi. Özellikle son yaşanan deprem felaketinde de kadınların arka planda kaldığı ve kişisel hijyen ihtiyaçlarının karşılanamadığı belirtilen açıklamada, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadına yönelik ayrımcılığa ve şiddete neden olduğu vurgulandı.

 

“Kadınlar Fırsat Eşitliğinden Yararlanamıyor!”

Avukatlar, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdiler:

“8 Mart; ailede, toplumda, siyaset, sosyal ve ekonomik alanlarda eşitliğin sağlanması, emeğin sömürüsünün ve ayrımcılığın sonlandırılması, kadının insan haklarının ihlal edilmesinin önlenmesi için; eğitim, kültür, ekonomik ve hukuk alanlarında gerekli çalışmaların yapılması taleplerini yükselttikleri MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜDÜR. Bu nedenle kadın mücadelesi aynı zamanda eşitliğin, özgürlüğün ve demokrasinin mücadelesidir. Fırsat eşitliğinin sağlanmaması nedeniyle kadınlar eğitim haklarından yoksun kalmakta, istihdam olanaklarından yararlanamamakta, yönetim ve karar alma mekanizmalarında yeterince yer alamamaktadırlar. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği kadına yönelik ayrımcılığa, şiddete neden olmaktadır.”

 

“Depremde Hijyenik Ped İhtiyacını Yüksek Sesle Söyleyemediler”

“Yaşadığımız deprem felaketi de göstermektedir ki, halen kadınların temel ihtiyacı olan gereksinimler sağlanamamakta, ikinci plana atılmaktadır. Bugün, deprem bölgesine ilk gönderilen yardım kolilerinde, kadınların en temel ihtiyaçlarından olan hijyenik pedin bulunmadığı, bölgedeki kadınların bunu talep etmesi üzerine fark edilmiştir. “Hijyenik ped” denilmesinden rahatsızlık duyulması, bunun yüksek sesle söylenmesinin ayıplanması, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin açık beyanıdır. Kadınların her alanda var olduklarını, çalışma hayatında eşit fırsatlara sahip olmaları gerektiğini konuşacağımız bu günde, en temel kadın ihtiyacı olan, kadın sağlığının olmazsa olmazı PED kelimesinin yüksek sesle telaffuz edilmesini tartışıyoruz.”

 

“Eşitsizliğe Neden Olan Politikalar Sonlandırılmalı!”

Kadını eşit ve özgür bir birey olarak görmeyen zihniyetin beslendiği, güç aldığı bir sosyal ve siyasal ortamın sorgulanması yapılmadan, ortadan kaldırılmadan kadının insan hakkı ihlallerinin önlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle ülkemizde, aile içinden başlayarak kamusal alana yayılan cinsiyet ayrımcılığma ve eşitsizliğine neden olacak politikaların sonlandırılması gerekmektedir. Bu ayrımcı politikaların sonlandırılması ancak sağlam ve içi dolu eğitimle mümkündür.

 

“Yetkilileri Kadın Hakları Bilincine Davet Ediyoruz”

Kadının özgürce yaşamasında önemli rolü olan 6284 Sayılı Kanunun, uygulama bulmadığı her an, her yerde eşitliğini ve özgürlüğünü savunduğumuz kadınlar yasal haklarına ulaşamamaktadır. Yaşanan deprem felaketinde, yine ilk önce kadın hakları ikincil plana atılmıştır. Boşanma sürecinde olan veya 6284 Sayılı Kanun’dan faydalanan kadınların, koruma kararı aldıkları kişilerle aynı çadırlarda yaşamak zorunda kalmaları, nafaka alacaklarının  tahsil edilememesi, kız çocuklarının kaçırılmasından, bedensel bütünlüklerinin ihlal edilmesinden korkan kadınların çadır başlarında nöbet beklemesi ve bu durumun, kadının temel ihtiyaçlarını karşılayamamasına kadar gitmesi, kadının yasal hak mahrumiyetinin acı örneklerinden yalnızca birkaçıdır.

Devletin her kademesindeki yetkilileri, anlatılan ve sadece sınırlı sayıda örnekleyebildiğimiz olgular ışığında, kadın erkek eşitliğinin sağlanması yönünde adımlar atmaya, medeni hakların kullanılmasında kadının karşısına çıkan engelleri ortadan kaldırmaya, Anayasa’da yazılı olan Cumhuriyetimizin temel niteliklerine ve uluslararası sözleşmelere uyumlu politikalar üretmeye, eğitimin asla vazgeçilemez en temel hak olduğu bilinciyle hareket etmeye davet ediyoruz.

Kadınların hak mücadeleleri sonucunda elde ettiği kazanımlarını kaybına yol açacak her türlü girişimin karşısında olacağımız gibi bu kazanımların silinmesine izin vermeyeceğimizi Ordu Barosu Kadın Hakları komisyonu olarak açıkça beyan ediyoruz. Ban açıklamamız sonlandırırken, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Dünyada her şey kadının eseridir, sözünü bir kez daha hatırlatmak isteriz.

admin

admin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu