Yumurtanın Kolestrol Seviyelerine Etkisi

En kaliteli protein kaynaklarından biri olan yumurtanın kolesterol üzerindeki etkileri konusunda tartışmalar sürüyor. Peki yumurta kan kolesterol seviyelerini yükseltir mi?

Yumurta doğal yapısı itibari ile hile karıştırılamayan “korunmuş” bir gıda maddesidir. Yumurta, yeterli ve dengeli beslenme için gereksinim duyulan tüm esansiyel besin maddelerini içeren bir gıdadır. Hayvansal ürünler içerisinde en iyi protein kalitesine sahip olan yumurta A, D, E, K ve B grubu vitaminlerin yanı sıra demir ve fosfor gibi mineral maddelerce de zengindir. Beyinde sinyal moleküleri üretmeye yarayan bir madde olan kolin içerir. Yumurta proteinlerinin % 100 oranında vücut proteinlerine dönüştüğü bilinmektedir. Bu nedenle yumurtanın proteini örnek protein olarak değerlendirilir.

 

Yumurtanın Kolesterol Üzerindeki Etkisi Nedir?

Yumurta kendi doğası gereği yüksek kolesterole sahip bir besindir ancak yumurtanın sahip olduğu kolesterolün kan kolesterol seviyelerini yükseltmediği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Kandaki kolesterolü yükselten durumun yumurta gibi sağlıklı ve besleyici besinlerden gelen kolesterolden ziyade yüksek doymuş yağ ve trans yağ alımına tepki olarak karaciğerden üretilen kolesterol sebebi ile olduğunu destekleyen birçok çalışma vardır.

Yumurta diyetteki en zengin kolesterol kaynaklarından biridir. Ancak, yumurta fosfolipitler, antioksidan karotenoidler  gibi kardiyovasküler hastalık riskini azaltacak diğer faktörlere sahip olması nedeniyle kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucudur.

 

Günde Kaç Yumurta Tüketmek Zararsızdır?

Amerikan Kalp Birliği 1970’li yıllarda yumurta tüketiminin sınırlandırılması ve diyetsel kolesterol alımının belirli düzeylerde tutulması gerektiğini önermesine rağmen, bugün aynı birlik kolesterol alımının günde <300 mg olması durumunda günde 1  yumurta tüketebileceğini bildirmektedir. Araştırmalar da her gün ortalama bir yumurta yemenin sağlık için faydalı olduğu yönündedir ve yumurtanın kan kolesterolünü etkilemediği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.  Tüketiminde aşırıya kaçılmadığı sürece yumurtadaki kolesterol sağlığı olumsuz yönde etkilemez.

Kan kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak için trans yağ içeren paketli ürünlerin ve yüksek oranda doymuş yağ içeren besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.  Etlerin yağlı kısımları, sakatatlar, yağlı ve işlenmiş peynirlerin tüketimine dikkat edilmelidir. Sigara içmek kolesterol seviyelerini yükseltirken düzenli fiziksel aktivite ve yürüyüş yapmak kan kolesterol seviyelerini düşürücü etki gösterir.

 

admin

admin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu