Öztaş ” Vatandaş Gübre Almada Acele Etmesin”

Öztaş Gübre ve Tarım İşletme Sahibi Bülent Öztaş, gübre fiyatlarının geçen yıla oranla hemen hemen aynı olduğunu ifade etti.

Geçen yıl gübre fiyatlarının birden bire 2,5- 3 liralardan 7-8 liraya kadar çıktıktan kısa bir süre sonra vatandaşlar tepkisini göstererek gübre tüketimi  %40 ve %35’lere kadar düştü. Vatandaşların haklı isyanı fiyatları düşürmede etkili olmasa da birçok vatandaş bahçelerine gübre vurmaktan vaz geçti.

Bu yıl çiftçinin fındığı para ettiği için daha bilinçli bir şekilde hareket ettiğini söyleyen gübre ve Tarım İşletme Sahibi Bülent Öztaş, “Geçen yıla göre fiyatların aynı seyirde olduğunu, asgari ücretin artması ve vatandaşın alım gücüne göre şuan gayet uygun” dedi.

Çiftçinin en çok kullandığı 26 azot gübrenin 6.5 ve 6,750 TL arasında sattıklarını söyleyen Öztaş,

“Çiftçi birden bire gübreye hücum etti. Bu da Gübre fabrikalarında kara borsacılık gibi durum ortaya çıkardı.  Şuan fiyatların tekrar 7,5 TL’ye kadar çıkmasının sebebidir.”

Çiftçiler Tahlil Yaparak Gübre Alıyor

Çiftçinin tarım alanında bahçeleri için yaptırdığı toprak tahlillerine göre aldığı gübre, hem esnafın hem de vatandaşın daha dikkatli alım satım yaptığını gözler önüne seriyor.

İşletme Sahibi Bülent Öztaş vatandaşların bu aylarda en çok talep ettiği gübreler arasında Çotanak, 3-15, 8-21 organik mineral ve 26 Azot gübreler olduğunu söyledi.

Önümüzdeki günlerde gübre fiyatları ile ilgili yeni gelişmelerin yaşanacağını belirterek, üreticilerin gübre almada acele etmemeleri gerektiğini söyleyen Öztaş,

“Nisan ayının ortalarından sonra gübre fiyatları düşmeye başlar. Devletin bu yıl gübre fiyatlarında yapacağı %13’lük bir indirimi var. İnsanlar bu indirimi bekliyor. Bu beklenti sonunda 8,5 TL’lik gübreler 6,5 TL’ ye kadar düştü. İlk etepta ihtiyacı olan gübreleri almak çiftçi için daha iyi.  Biraz daha sabredersek daha uygun fiyatlara gübre alabilirler.

Tarım Kredi Kooperatifleri Esnafın Sattığı Gübrenin 4/1’ini Dahi Satamıyor

Her yıl mazot ve gübre desteklerinin hesaplarına yatarak nakit olarak alan üreticiler, bu yılki Şubat ayı desteklerini, 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketi olarak nitelendirilen 10 ilimizi vuran depremin ardından alınan karar ile Başak Kartlarla sadece anlaşmalı yerlerden gübre ve mazot alıyor.

Yılardır esnafçılıkla uğraşan ve bu işin oldukça zor olduğunu ifade eden Öztaş, “Tarım Kredi Kooperatiflerin de gübre olarak çeşit olmadığı için vatandaşların tercih etmediğini” söyledi.

Kooperatiflerde fiyat yüksekliğinden kaynaklı da sıkıntılar yaşandığını ifade eden Bülent Öztaş,

“Bizlerde gübre bayisiyiz onlarda. Ancak biz dükkanımızı 2,3 kişi ile idare ederken, onlar memur sistemi ile çalıştıkları için 10 personel çalıştırmak zorunda.  Çalıştırılan personellerin ihtiyaçları çiftçilerden yaptıkları kar ile ödeniyor.  Bu yüzden Tarım Kredi de gübre her zaman pahalı olur.”

Haber. Gülten KODAL

admin

admin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu