USD34,26
EURO37,63
GBP44,95
BIST9.031,64
GR. ALTIN2.910,20
BTC2.167.028,01
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ordu Tek Başına Bu İşi Çözemez!

Ordu Tek Başına Bu İşi Çözemez!

Ordu Tek Başına Bu İşi Çözemez!
Ordu Tek Başına Bu İşi Çözemez!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, düzenlediği basın toplantısında başta Kahverengi Kokarca olmak üzere Ordu ve ülkedeki ziraatçilerin dertleri için çözüm istedi.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, uygulanan programlar neticesinde Kahverengi Kokarca’yla mücadelede başarısız olunduğunu belirterek; “Fındık ölüyor, fındıkçı gidiyor” diyerek durumu özetledi.

Perşembe Yaylasında maden aranmasıyla ilgili gündemle konuşmasına başlayan Osman Sarıkahraman; “Nedir bu gözü paraya doymayanların bu bölgeden istedikleri nedir anlamış değilim. Buradan bir üretici temsilcisi olarak haykırıyoruz, lütfen elinizi bu verimli topraklardan çekin, artık yeter. Altın madeninden benim ülkem altın kazanamazken ben baron bir firmayı neden altınla zenginleştireyim. Benim ülkem bunda zarar ederken yüzyıllar boyu maden sahasında bir ot bitmeyecekken neden biz büyük firmalara peşkeş çekelim. Eğer siz maden sahalarını bu şekilde yok ederseniz bu insanlar karnını neyle doyuracak?” dedi.

Ordu Tek Başına Bu İşi Çözemez!-2
Ordu Tek Başına Bu İşi Çözemez!-2

Bölgede özellikle fındık üreticileri için büyük sorun haline gelen Kahverengi Kokarca’yla mücadele konusuna da değinen Sarıkahraman; “Kokarca’ya çare arıyoruz. Çare aramaya gerek yok ki, siz Cenab-ı Allah’ın yaratmış olduğu yeryüzüne elinizi sürmeyin yeter. Bunun örneğini pandemide gördük, doğa kendini dengeler, insanoğlu elini sürmesin, ne olur yani?”

Türkiye’de esas sorunun mülteciler olduğunu da vurgulayan Sarıkahraman; “Türkiye Cumhuriyeti, yuvarlak olarak söyleyeyim 85 milyon, resmi ya da gayri resmi, benim bildiğim, Türkiye’de 20 milyona yakın kendi vatanlarının hainini biz burada besliyoruz. Resmi ya da gayri resmi rakamlarla biz 20 milyona yakın mülteci besliyoruz. Siz bu tarım alanlarını, ürettiğimiz ürün alanlarını, güzel alanları madencilere peşkeş çekerseniz biz bu memlekette nasıl üreteceğiz?” diye sordu.

Piyasada fındık üreticileri üzerinden bir oyunun sahnelendiğini de belirten Sarıkahraman, sözlerini şöyle tamamladı; “Piyasada çiftçi üzerine oynanılan bir oyun var. X firmada yapılan randıman 20, öbür taraftaki manavda 25, o taraftaki manavda 30 gibi. Ben her zaman söylüyorum biz bu memleketin birer fertleriyiz, üreteniyle, manavıyla, fabrikasıyla. Kıble aynı yere yöneliyoruz, üstümüz al bayrak, altımız toprak. Bu nedir? Bu teferruatlı alış-verişi anlamış değilim. Her türlü bir salgından, her türlü bir olaydan biz çıkar elde etmeyi düşünüyoruz. Bu da bizi bir üretici temsilcisi olarak üzüyor. Bu çürük fındıklar ne olur, elde mi kalacak, samanlıkta mı kalacak? Arkadaşlar, biz bu fındıkları üç ay sonra, beş ay sonra yiyeceğiz. Çürüğünü de yedirecekler, çarığını da yedirecekler. Ben TMO tarafından FİSKOBİRLİK üzerinden bir birim açılarak bu randımanı düşük fındığın alınmadığını anlamış değilim. Buradan çağrımızı yeniliyoruz; TMO’nun vatandaşın satamayacağı randımanı düşük fındığı mutlak surette alması lazım.”

Sarıkahraman, konuşmasının devamında Kahverengi Kokarca’nın el birliği ile yok edilebileceğini, bireylerin kendi çabaları bazen yetersiz kalıyor” dedi.

Kokarca ile sadece Tarım Bakanlığı değil, karayolları, çevre ve şehircilik Bakanlığı, Turizm Bakanlığı da dahil olmalıdır.

Hükümet bu konuda hala daha bir adım atmadı, Ankara’ya biz bunu izah edemedik. Ordu valiliği, il ve ilçe Tarım müdürlükleri, Ziraat odaları başta olmak üzere Kaymakamlık ve Belediyeler ile mücadele ediyoruz ama yeterli değil, bir an önce Hükümetin tüm tasarruf tedbirlerini bırakıp kokarca ile mücadeleye geçmesi lazım, yoksa tarım bitecek, biz Fındık diyoruz, ama bu sadece fındık değil tüm tarımsal arazilerde ki mahsulü yok ediyor” açıklamasını yaptı. Başkan Osman Sarıkahraman ayrıca kokarca ile mücadelede kullanılan bazı araç, gereç ve ilaçlar hakkında bilgi verdi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ünye Haber-Alp Tv-Ünye Tv-Ünye Haberleri-Haber Ünye-Alp Haber-Alp Medya Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!