Afet Döneminde Beslenmenin Önemi

Afetin sebebi ne olursa olsun insan üzerinde psikolojik, fiziksel ve ekonomik yönden oldukça olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılabilmesi ve insan yaşamının sürdürülebilmesi için barınma, kıyafet, güvenlik, tıbbi bakım vb. bazı ihtiyaçlar vardır. Bu ihtiyaçlardan en önemlisi de beslenme ihtiyacıdır.

Afet gibi olağanüstü durumlarda beslenme ihtiyacının aksamadan sağlanabilmesi,  afet kaynaklı oluşabilecek can kayıplarının daha da artmasının önüne geçilebilmesine ve insanların ruhsal açıdan kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olmaktadır. Bu dönemdeki beslenmenin amacı, insanlara sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme ortamının oluşturulabilmesini sağlamak ve kötü bir beslenmenin önüne geçmektir. Afetten etkilenmiş insanların temiz suya ulaşımlarının sağlanması gıdaya ulaşım kadar hayati önem taşımaktadır. Gıda ve suyun temiz ve güvenilir bir biçimde sağlanması gerekmektedir çünkü temiz olmayan gıda ve su, salgın hastalıkların oluşumuna zemin hazırlayarak insanların sağlığının tehlikeye atılmasına sebep olur.

Afet dönemlerinde beslenme hizmeti iki ayrı zaman diliminde ele alınmaktadır. İlk 72 saatlik dilimi ele alan döneme kısa dönem beslenme hizmeti adı verilirken 72 saatten sonraki döneme ise uzun dönem beslenme hizmeti adı verilmektedir

 Kısa Dönem Beslenme Hizmeti:

Bu dönemde afetin psikolojik ve fiziksel etkisi hala devam etmektedir. Bu sebeple ilk aşamada insanların sıcak bir çorba, çay vb. gıdalara ulaşımlarının sağlanması onları psikolojik açıdan rahatlatacaktır. Aynı zamanda bu aşamada temin edilmesi kolay, bozulmaya karşı dayanıklı ve kalori içeriği yüksek besinlerin dağıtımı sağlanmalıdır. Bu gıdaları; ekmek ve diğer tahıl grubu gıdalar, çorbalar, peynir, yoğurt, zeytin, bisküvi, meyve suyu, konserve yiyecekler, çay vb. şeklinde sıralayabiliriz . Bu tür gıdaların hem pratik oluşu hem de kolay temin edilebilmeleri nedeniyle beslenme hizmetinin daha kolay ve hızlı gerçekleşmesi sağlanacaktır. Bireylerin ilk aşamadan itibaren temiz suya ulaşımlarının sağlanması birçok olumsuz sonuçların doğmasına engel olacaktır.

Uzun Dönem Beslenme Hizmeti:

Bu dönemde toplu beslenmenin yapılmasına ve bunun yanında besin güvenliğine dikkat edilerek yiyecekleri pişirme, hazırlama, depolama, servis etme araçlarının hijyene dikkat edilmelidir. Toplu beslenmelerin dışında bireylerin normal hayatlarına dönmeye başladıkları zamanlarda çeşitli kuru gıdaların dağıtımıyla bireylere kendi yiyeceğini kendi hazırlama olanağı da sağlanır. Uzun dönemde beslenme hizmetinde, kısa dönemde beslenme hizmetinde verilen gıdalara ek olarak kuru baklagiller, yumurta, fındık, ceviz ve besin değerinin yüksek olması sebebiyle tahin helvası gibi gıdalar da verilmektedir.

 

 

Hazırladığımız Yardım Kolilerinin İçine Hangi Gıdaları Koyabiliriz?

            Afetzedeler için sıcak yemeğe ulaşım çok önemlidir fakat afetten sonra ilk birkaç gün sıcak yemek hazırlamak ve dağıtmak için gerekli ekipler, ekipmanlar bulunamayabilir. Bu nedenle az hacimde yüksek kalori, vitamin, karbonhidrat  içeren, vücut ısısını arttıran, yüksek proteinli ve kolay bozulmayan, tüketime hazır  gıdaları göndermek çok önemlidir. Bunlar  konserve gıdalar, helva, kuruyemişler, protein barlar, meyve suları, kuru meyveler, pestil, bisküvi , kraker gibi gıdalardır.

admin

admin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu