Sağlık Mutfakta Başlar!

Sağlık bedenen, zihnen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyi olma halidir. İnsan sağlığını etkileyen en önemli faktörlerden biri de beslenmedir. Beslenme sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini arttırmak için yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda vücudun ihtiyacı olan besinleri almaktır. Tanımdan anlaşılacağı üzere beslenmeyi sadece karın doyurmaya indirgeyemeyiz. Yeterli ve dengeli beslenme vücudun bağışıklık sistemindeki hücreler dahil tüm sistemlerin en iyi şekilde çalışması için gereklidir. Yetersiz ve kötü beslenme ise bu sistemleri bozarak kronik hastalıklara neden olmaktadır. Bilindiği üzere diyabetten kansere kadar birçok hastalığın temelinde kötü ve yetersiz beslenme yatmaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenmenin temeli de mutfaklarımızdan geçer.  Sağlıklı bir mutfak için dikkat etmemiz gerekenleri sizler için sıraladım:

1)Doğru ve planlı alışveriş yapın!

            Alışverişe çıkmadan önce bir liste yapın ve bu listeniz sağlıklı yiyeceklerden oluşsun. Özellikle abur cubur, tavuk bulyon, hazır çorba gibi katkı maddesi içeren ürünleri  satın almamaya özen gösterin. Atıştırmalık olarak taze ve kuru meyveleri, çiğ kuru yemişleri tercih edebilirsiniz. Haftalık et grubu, kahvaltılık ürün,  kurubaklagil ,  sebze, meyve ihtiyaçlarınızı belirleyerek planlı alışveriş yapın.  Liste yapmak hem gereksiz harcama yapmanızı hem de sağlıksız yiyecekleri satın almanızı önlemiş olur.

2)Mevsimsel beslenmeye özen gösterin!

            Her mevsimin  meyve ve sebzesinde metabolizmamız için sayısız faydası olan vitaminler ve mineraller bulunur ve bunların düzenli tüketimi çok önemlidir. Ayrıca mevsimsel beslenme tarım ilacı, hormonlar ve antibiyotiklere maruz kalma ihtimalinizi azaltır.

3) Haftalık menülerinizi planlayın!

            Her hafta pişireceğiniz menüleri planlamak düzenli bir beslenme planı oluşturmanızı kolaylaştırır. Örneğin haftanın 2 günü kurubaklagil yemeği, 2 günü balık, 2 günü kırmızı et, 1 günü tavuk ve her günü mutlaka mevsim sebzesi ve salatası şeklinde planlarsanız hafta boyu yeterli ve dengeli beslenmiş olursunuz. Bu menülerin yanına  çorba, yoğurt, tam tahıllı ekmek veya bulgur pilavı  gibi yardımcı yemek ekleyebilirsiniz.

4) Doğru pişirme yöntemleri kullanın!

            Kızartmanın zararlı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Kızartma yapıldığında besinlerde kanserojen maddeler ortaya çıkar. Aynı zamanda da aşırı yağ tüketimine neden olur. Yemeklerinizi fırında, haşlama, ızgara, buharda ya da tencere yemeği şeklinde pişirin. Ne et ne sebze herhangi bir yiyeceği kızartmayın.

5)Renkli beslenmeye özen gösterin!

            Renkli  ve çeşitli beslenmek vücudumuza farklı farklı vitaminleri ve mineralleri almak demek. Beslenmemiz tıpkı gökkuşağının renkleri gibi olmalı. Tep tip besinleri tüketmekten kaçının. Her mevsimin meyvesini sebzesini tüketmeye özen gösterin.

6)Yemekleri yavaş yiyin, iyi çiğneyin!

Hızlı yemek yemek hem sindirim problemlerine hem de kilo alımına neden olur. Bu nedenle bir öğününüzün en az 20 dakika sürmesine ve yavaş yavaş yemeye özen gösterin. Her bir lokmayı iyice çiğnedikten sonra midenize gönderdiğinizden emin olun.

admin

admin

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu